Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την καύση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ στον Βόλο

Στο σοβαρό ζήτημα της καύσης αποβλήτων από την τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ Ηρακλής» - ιδιοκτησίας του μονοπωλιακού ομίλου της «LafargeHolcim» - στον Βόλο επανήλθε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με νέα Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι δραματικοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, που αποκαλύπτονται καθημερινά, προκαλούν μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην Ερώτηση επισημαίνει τα εξής:

«Η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων του 2017 αφορά την καύση τεράστιων ποσοτήτων αποβλήτων το χρόνο. Μόνο τα αστικά απόβλητα (οικιακά και προσομοιάζοντα με αυτά) ανέρχονται σε 410.000 τόνους. Αλλά και από μόνη της η ποσότητα των 100.000 τόνων RDF είναι εφιαλτική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάνοντας χρήση της νομοθεσίας της ΕΕ για την αποτέφρωση των αποβλήτων, τετραπλασίασε τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών για επικίνδυνους ρύπους, όπως τον ολικό οργανικό άνθρακα (ΤΟC), και διατήρησε τον τετραπλασιασμό του επιτρεπόμενου ορίου του Διοξειδίου του Θείου (SO2). Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί άλλη μια χαρακτηριστική απόδειξη ότι η νομοθεσία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων και για τη διαχείριση των αποβλήτων, στο πλαίσιο της "κυκλικής οικονομίας", της "αποδοτικότητας των πόρων" και των "πράσινων τεχνολογιών", έχει αποκλειστικό στόχο να εξασφαλίζει νέα πεδία κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Γι' αυτόν το σκοπό, τα όργανα της ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά θυσιάζουν την υγεία των εργαζομένων.

Στην απάντηση στην προηγούμενη Ερώτησή μας, η Επιτροπή επιχείρησε να ωραιοποιήσει την καύση αποβλήτων λέγοντας ότι "υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις όπου απόβλητα που δεν είναι κατάλληλα για ανακύκλωση μπορούν να υποβληθούν σε αποτελεσματική ανάκτηση Ενέργειας μέσω διαφορετικών διεργασιών μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια (π.χ. σε τσιμεντοκλιβάνους)". Αρκεί κατά την Επιτροπή "οι τσιμεντοκλίβανοι που επιτρέπονται στην ΕΕ (...) να συμμορφώνονται με την Οδηγία 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών εκπομπών και να λειτουργούν εφαρμόζοντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές που ορίζονται για το συγκεκριμένο βιομηχανικό τομέα στην Απόφαση 2013/163/ΕΕ".

Το RDF, που αποτεφρώνεται στους τσιμεντοκλιβάνους της "ΑΓΕΤ Ηρακλής", παρά τις περί του αντιθέτου παραπλανητικές διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της εταιρείας και της Επιτροπής, είναι απόβλητο, δηλαδή - κοινώς - "σκουπίδι", που προέρχεται από τη μηχανική επεξεργασία των αποβλήτων. Η καύση τέτοιων σκουπιδιών (SRF, RDF), που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών και βαρέων μετάλλων, προκαλεί εκπομπές εξαιρετικά επικίνδυνων αέριων ρύπων, όπως διοξινών και φουρανίων, πτητικού υδράργυρου, αρωματικών κυκλικών υδρογονανθράκων, αλλά και άλλων επικίνδυνων ρύπων, όπως διοξειδίου του θείου (SO2), οξειδίων του αζώτου (NOΧ), ολικού οργανικού άνθρακα (TOC), καθώς και επικίνδυνων μικροσωματιδίων, που προκαλούν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επομένως, αποτελούν κενό γράμμα οι λεγόμενες "προδιαγραφές" και τα "προστατευτικά" όρια που δήθεν υπάρχουν στη νομοθεσία της ΕΕ, για να κάνουν την καύση RDF και αποβλήτων ακίνδυνη.

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ερωτά πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα των κατοίκων του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής:

-- Να σταματήσει αμέσως η καύση RDF/SRF, πετ κοκ και να απαγορευτεί η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

-- Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, και ιδιαίτερα στις βιομηχανίες που επεξεργάζονται επικίνδυνα και βλαβερά υλικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ