Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργάνωση και δράση για μέτρα πρόληψης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας

Σε οργάνωση και δράση για να δυναμώσει η διεκδίκηση για μέτρα πρόληψης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας του νομού, καθώς η αντιπυρική περίοδος των καλοκαιρινών μηνών έχει ήδη ξεκινήσει, καλεί με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Εύβοιας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ήδη σε Κύμη, Πισσώνα, Πολιτικά, και άλλες μικρότερες, προμηνούν ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη και την ενίσχυση της δασοπροστασίας. Ο λαός της Εύβοιας έχει πικρή πείρα από τις καταστροφές των προηγούμενων ετών, που έπληξαν σχεδόν όλες τις περιοχές του νομού, από τη Λίμνη μέχρι την Κάρυστο. Η ανησυχία και αγωνία για το τι μπορεί να προκύψει φέτος σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών είναι εύλογη, καθώς με τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό συνυπάρχουν μια σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η ανομβρία, οι υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (...), διατηρεί κλειστή τη στρόφιγγα για τη χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, διαθέτοντας μόλις το 0,035% του κρατικού προϋπολογισμού.

Συνέπεια αυτών των μειώσεων είναι η απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις που διατέθηκαν για την πρόσφατη κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Πισσώνα, όπου παρουσιάστηκε σοβαρή δυσκολία στην πρόσβαση κοντά στις πύρινες εστίες. Την κατάσταση δυσκολεύει το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο της Εύβοιας.

(...) Να δυναμώσει τώρα η οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση για την προστασία των δασών, την ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης των δασών και της γης. Ο λαός της Εύβοιας έχει πλέον μεγάλη πείρα και μπορεί να διαπιστώσει ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως και αυτές της εξασφάλισης της προστασίας και διαχείρισης της γης, του φυσικού περιβάλλοντος, των δασών, των λαϊκών περιουσιών.

(...) Για να μπορεί ο λαός μας να καρπώνεται τα οφέλη από τη γη και το δάσος, που αποτελούν πηγή πλούτου, είναι αναγκαίο, ρεαλιστικό και επίκαιρο να μετατραπούν σε κοινωνική - λαϊκή περιουσία. Σε αυτόν το δρόμο είναι ανάγκη να δυναμώσει σήμερα η διεκδίκηση, μέσα από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, απαιτώντας:

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για αύξηση του προσωπικού και κάλυψη των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους πυροσβέστες. Μονιμοποίηση όλων (5ετούς θητείας, εποχικών). Σύγχρονο μισθολόγιο και δικαιώματα, όπως προβλέπονται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, τη βελτίωση των υποδομών και τεχνικών μέσων, την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος με επίγεια, εναέρια και πλωτά μέσα, καθώς και επαρκών μέσων ατομικής προστασίας των πυροσβεστών. Οργάνωση της πυρασφάλειας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών και της Τοπικής Διοίκησης.

Σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων των ορεινών περιοχών.

Καμιά κατάργηση ή συγχώνευση κλιμακίου, όπως αυτή που σχεδιάζεται στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου. Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των σταθμών και των κλιμακίων, με πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.

Αμεση υπογειοποίηση των υπαρχόντων δικτύων Ενέργειας της Εύβοιας, που έχει αποδειχθεί πως ευθύνονται για πολλές πυρκαγιές».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org