Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να δώσει ουσιαστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας καταψηφίζει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος (ΥΔ) Θεσσαλίας, που πήγε για συζήτηση στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για τον ίδιο λόγο καταψηφίζει και τις ΣΜΠΕ που αφορούν στα ΥΔ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία εισέρχονται στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η κριτική θεώρηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει ως αφετηρία τη θέση της - που είναι θέση του ΚΚΕ - για το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, σύμφωνα με την οποία οι βασικοί παράγοντες που συνεπιδρούν για να εκδηλωθούν οι πλημμύρες είναι:

α. Η παράδοση της γης στο μεγάλο κεφάλαιο, με ένα πλαίσιο χρήσεων γης που διευκολύνει την αξιοποίησή της απ' τους μονοπωλιακούς ομίλους.

β. Η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατορεμάτων και γενικότερα του συνόλου της λεκάνης απορροής τους.

γ. Η αδυναμία του αστικού κράτους να υλοποιήσει έστω και αποσπασματικούς σχεδιασμούς.

δ. Τα κριτήρια που τίθενται για το σχεδιασμό, τη μελέτη και εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων καθώς και οι προτεραιότητες που τίθενται σε σχέση με άλλα.

ε. Οι σοβαρές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό των δημόσιων υπηρεσιών με αντικείμενο την αντιπλημμυρική προστασία.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια των μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι υποτάσσονται στη «λογική» της περιορισμένης κατανομής κονδυλίων σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και της άκριτης αποδοχής των τετελεσμένων που διαμόρφωσε η αυθαίρετη και νόμιμη δόμηση σε βάρος της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων.

Οι προδιαγραφές των μελετών, άρα και η εκτέλεση, για τα αντιπλημμυρικά έργα είναι παρωχημένες, καθώς, όπως σημειώνεται στο ΣΔΚΠ, «οι υφιστάμενες προδιαγραφές μελέτης έργων αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας χρονολογούνται από τη δεκαετία του '70».

Αναφερόμενη η «Λαϊκή Συσπείρωση» στις όποιες θετικές παρεμβάσεις προβλέπονται στο υπόψη ΣΔΚΠ και στη συζητούμενη ΣΜΠΕ σε σχέση με τα μέτρα προστασίας, και όχι μόνο - π.χ. ζώνες πλημμύρας (ή κατάκλυσης) με περίοδο επαναφοράς την 100ετία, ειδικές δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας (παρεμβάσεις συντήρησης και διαχείρισης της παρόχθιας βλάστησης) κ.ά. - επισημαίνει ότι «αποδεικνύονται στην πλειοψηφία τους απλό ευχολόγιο, εργαλείο παραπλάνησης και εφησυχασμού των λαϊκών στρωμάτων, αφού δεν εφαρμόζονται στην πράξη, όπως έδειχνε η παλαιότερη αλλά επιβεβαίωσε και η πρόσφατη εμπειρία».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με τις προηγούμενες, το ίδιο και η Περιφερειακή Διοίκηση, έχουν τεράστιες και διακριτές ευθύνες για την οξύτητα του πλημμυρικού προβλήματος και στη Θεσσαλία.

Αγώνας για αντιπλημμυρική προστασία

Στον αντίποδα - υπογραμμίζει - βρίσκεται η λύση του κεντρικού σχεδιασμού με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής. Και καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν την άμεση κάλυψη των επιτακτικών αναγκών τους και στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, απαιτώντας:

-- Κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο, δασικά οικοσυστήματα προς όφελος των εργαζομένων με κατάργηση των αντιδασικών νόμων.

-- Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

-- Ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων.

-- Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο υδατικών διαμερισμάτων με κριτήρια συνδυασμένης κάλυψης των λαϊκών αναγκών.

-- Ελεγχο του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα.

-- Αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που να καλύπτουν συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες.

-- Ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων και της εκπαίδευσης των φορέων Πολιτικής Προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ