Τετάρτη 9 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΣΑΚ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Παρέμβαση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το βιομηχανικό ατύχημα στη «Sunlight»

Από την πυρκαγιά στην «Sunlight» την 1η Μάη

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στην «Sunlight» την 1η Μάη
Την ανάγκη παρέμβασης του εργατικού κινήματος της Ξάνθης σχετικά με το τι θα επακολουθήσει για τους εργαζόμενους της χημικής βιομηχανίας «Sunlight», μετά το βιομηχανικό ατύχημα που σημειώθηκε σε αυτήν την Πρωτομαγιά, αναδεικνύει με παρέμβασή της η ΕΣΑΚ Εργατικού Κέντρου Ξάνθης (ο συνδυασμός των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Παράλληλα, στην τοποθέτηση που κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση των παρατάξεων της πλειοψηφίας της διοίκησής του, οι οποίες επιλέγουν τη σιωπή αντί να βγάλουν μια ανακοίνωση και να αναδείξουν τις ευθύνες της εργοδοσίας.

Υπενθυμίζει ότι η εργοδότρια εταιρεία, αφού έβαλε Πρωτομαγιά σε δουλειά μέρος των εργαζομένων, την επόμενη μέρα από το τραγικό συμβάν πραγματοποίησε συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο του εργοστασίου, για ενημέρωση, παρόλο που δεν υπήρχαν ακόμη ασφαλή στοιχεία για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, υπάρχει τμήμα του εργοστασίου, που δεν έχει πληγεί από τη φωτιά, για το οποίο δεν έχει δηλωθεί εάν θα λειτουργήσει και τι κινδύνους εγκυμονεί για τους εργαζόμενους, αφού βρίσκεται στο χώρο της βιομηχανικής μονάδας που ήταν στο επίκεντρο του ατυχήματος.

Προειδοποιεί ότι θα είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο αν χρησιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι της «Sunlight» για τον καθαρισμό του εργοστασίου και την αποκατάσταση της μονάδας που κάηκε. Ζητά δε άμεσα η εταιρεία να προσλάβει εξειδικευμένο συνεργείο για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις.

Καλεί το εργατικό κίνημα της περιοχής να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων της «Sunlight» χωρίς βλαπτική μεταβολή και η μισθοδοσία τους όλο αυτό το διάστημα να καταβάλλεται ανελλιπώς. Οπως ξεκαθαρίζει, «δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες μιας επιχείρησης που μείωσε μισθούς το 2012 στο όνομα της κρίσης αλλά όταν ήρθε η "ανάπτυξη" και η μεγάλη κερδοφορία οι μισθοί δεν επανήλθαν, αντίθετα κυριάρχησε η πλήρης εντατικοποίηση της δουλειάς».

Επιβεβλημένος ο σχεδιασμός για αποφυγή και αντιμετώπιση Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης

Επιπλέον, τονίζει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) στο χώρο της «Sunlight». «Είναι ζήτημα η λειτουργία μεγάλης χημικής βιομηχανίας, όπως η "Sunlight", κοντά σε κατοικημένη περιοχή όπως και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που στο μέλλον δεν μπορεί ν' αποκλειστεί ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ)».

Ειδικά για την πυρκαγιά στη «Sunlight», ζητά να διερευνηθεί εάν υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις σε θέματα πυρασφάλειας και πρόληψης βιομηχανικού ατυχήματος, αλλά και να εξασφαλιστεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, Επιθεώρηση Εργασίας, Πυροσβεστική, ότι θα αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά. «Να εξετάσει δηλαδή εάν και σε ποιο βαθμό τηρούνταν οι συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας, εάν είχαν παρθεί όλα τα ασφαλή και απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική προστασία, όπως αντιπυρικές πόρτες, σύστημα πυρόσβεσης, πώς και γιατί λειτουργούσε το εργοστάσιο την Πρωτομαγιά και με τι προσωπικό και τεχνικό ασφαλείας. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν υπό την παρακολούθηση του ΕΚ Ξάνθης».

Προβάλλει την ανάγκη κατάρτισης Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) για την περιοχή και της πραγματοποίησης ασκήσεων ετοιμότητας για την περίπτωση πυρκαγιάς σε όλες τις βιομηχανίες του νομού.

Σχολιάζει ότι «οι απαντήσεις της Πυροσβεστικής πως η εταιρεία δεν είχε πρόσθετα μέτρα πυρασφάλειας γιατί δεν προβλεπόταν από την άδεια λειτουργίας, αναδεικνύουν τις κρατικές ευθύνες που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον».

Σημειώνει ακόμη ότι είναι αναγκαίο σήμερα το εργατικό κίνημα του νομού να διεκδικήσει τα απαραίτητα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ώστε να μην αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι πλευρές της σημερινής αρνητικής κατάστασης, οι οποίες είναι:

-- Η παραβίαση των κανονισμών ασφάλειας και πυρασφάλειας από τους εργοδότες γιατί τα μέτρα «κοστίζουν».

-- Η απουσία ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους ή η προσπάθεια μετατόπισης των εργοδοτικών ευθυνών στις πλάτες των εργαζομένων και των τεχνικών ασφάλειας στην περίπτωση ατυχήματος.

-- Η ανεπάρκεια υποδομών και προσωπικού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

-- Το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο για τέτοια συμβάντα σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν επικίνδυνα υλικά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org