Ενα νέο «επεισόδιο» στην ενδοαστική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αρμενία αναμένεται στις 8 Μάη, αφού τότε το Κοινοβούλιο της χώρας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί η νέα ψηφοφορία για την εκλογή πρωθυπουργού. Ο μοναδικός υποψήφιος Νικόλ Πασινιάν, που προέρχεται από την αντιπολίτευση, δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία από τους 105 βουλευτές, κατά την ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Τρίτης, αλλά μόνο 45 υπέρ ψήφους από τους 100 παρόντες βουλευτές.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οπαδοί της αντιπολίτευσης ξαναβγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Ερεβάν, στήνοντας μπλόκα σε κάποιους δρόμους που οδηγούν σε κυβερνητικά κτίρια, όπως και σε αυτόν που οδηγεί στο αεροδρόμιο. Οι διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από 15 μέρες, όταν ο Σερζ Σαρκισιάν, ηγέτης του φιλελεύθερου και φιλορωσικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκλέχτηκε πρωθυπουργός στις 17 Απρίλη, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων που διοργάνωσε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης «Συμφωνία Πολιτών», με επικεφαλής τον Νικόλ Πασινιάν, δημοσιογράφο. Στη συνέχεια, ο Σαρκισιάν που είχε προηγουμένως δυο θητείες ως Πρόεδρος, ανακοίνωσε την παραίτησή του «για το καλό της χώρας».
Αυτό που συμβαίνει στην Αρμενία είναι ότι τμήματα της αστικής τάξης καταφέρνουν να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις κάτω από τις δικές τους σημαίες και τις επιλογές για συνδέσεις με ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Η Αρμενία έως τώρα συμμετέχει σε όλες τις συμμαχίες όπου επικεφαλής είναι η Ρωσία, ενώ το κόμμα «Συμφωνία Πολιτών» επιδιώκει μεγαλύτερη σύνδεση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πάντως, ο Πασινιάν διαβεβαίωνε χτες ότι θέλει να παραμείνει η Αρμενία στην Ευρασιατική Ενωση, θέλει η «στρατηγική συνεργασία» με τη Ρωσία να συνεχιστεί, αλλά θέλει και καλές σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, σημείωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, θα διεκδικήσει να καταργηθεί η βίζα των Αρμενίων πολιτών προς την ΕΕ.
Ο Κάρεν Καραπετιάν, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυβερνητικού αδιεξόδου, κάτι που δείχνει ότι το ενδοαστικό παζάρι είναι ανοιχτό. Πάντως, στην Ουκρανία η επιλογή της αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να παζαρεύει και με τη Ρωσία και με την ΕΕ είχε αποτέλεσμα την έντονη πολεμική σύγκρουση.