Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βεβήλωσαν με σβάστικα το άγαλμα του Λόρκα

Ανήμερα Πρωτομαγιά, άγνωστοι βεβήλωσαν με σβάστικα το άγαλμα του ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στην ισπανική πόλη Γρανάδα, στην πόλη που πριν από 82 χρόνια είχε εκτελεστεί από τους φασίστες του στρατηγού Φράνκο, ένα μόλις μήνα από την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου.

Ο Λόρκα γεννήθηκε στις 5 Ιούνη του 1898 σε ένα χωριό κοντά στη Γρανάδα. Αν και το οικογενειακό του περιβάλλον τού πρόσφερε άνετη ζωή, ο ίδιος γρήγορα συνειδητοποίησε ότι υπάρχει και ο πραγματικός κόσμος της φτώχειας και της αδικίας. Το 1919 στη Μαδρίτη, όπου είχε πάει για να συνεχίσει τις σπουδές του, συνδέθηκε με μια ομάδα νέων διανοουμένων. Αυτή η ομάδα, που αργότερα χαρακτηρίστηκε «η γενιά του '27», έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή της Ισπανίας.

Το 1929 ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και το 1931 ξαναγυρίζει στη δημοκρατική πια Ισπανία. Ο υπουργός Παιδείας τού ανέθεσε να δημιουργήσει μαζί με τον Εδουάρδο Ουγάρτε έναν περιοδεύοντα φοιτητικό θίασο, την «Μπαράκα» (Η Παράγκα), που περιόδευσε σε όλη την Ισπανία και έδωσε παραστάσεις σε μικρές πόλεις και σε πανεπιστήμια. Οι ηθοποιοί ήταν ερασιτέχνες και έπαιζαν δωρεάν, ενώ τα σκηνικά, όπως και τα κοστούμια, τα έφτιαχναν φοιτητές της Αρχιτεκτονικής απ' όλη την Ισπανία. Εως το 1936 που διαλύθηκε, το θέατρο ανέβασε 13 έργα και έδωσε παραστάσεις σε 72 χωριά και πόλεις.

Μετά την εκτέλεση του ποιητή και τη δικτατορία του στρατηγού Φράνκο, το έργο του Λόρκα παρέμεινε απαγορευμένο στην Ισπανία μέχρι το 1953. Από εκεί και πέρα έκανε την εμφάνισή του, αν και λογοκριμένο, και μόνο μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975 έγινε δυνατό να συζητηθούν δημόσια το έργο και ο θάνατός του...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ