Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου

Τη μεταρρύθμιση «Κλεισθένης 1», που θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη», προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης

Προσχηματική χαρακτήρισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, την αντιπαράθεση Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με την κυβέρνηση, με αφορμή το θέμα της διαφωνίας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές δημοτικών και περιφερειακών αρχών, κατά την τοποθέτησή του στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ, που ξεκίνησε χτες.

Οπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν στην Τοπική Διοίκηση με τον «Καλλικράτη» «ξεδιπλώθηκαν την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτές οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις έχουν δείξει τα αποτελέσματά τους. Οχι μόνο δεν αντιμετώπισαν την καπιταλιστική κρίση, όχι μόνο δεν προστάτεψαν το βιωτικό επίπεδο του λαού, δεν θωράκισαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας, αλλά αντίθετα έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι αλλαγές στους δήμους και τις Περιφέρειες στην υλοποίηση αυτής της βάρβαρης μνημονιακής αντιλαϊκής επίθεσης, συνεισέφεραν στη δημοσιονομική πειθαρχία, στη διεύρυνση της αντιλαϊκής φορολόγησης, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών, στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και στους δήμους, αλλά και στις Περιφέρειες».

Με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τον «Κλεισθένη», που θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη», ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε: «Βαθαίνει ακόμα περισσότερο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Οι φορείς της εξοπλίζονται με τον "Κλεισθένη" θεσμικά ώστε να συνδράμουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο πιο αποφασιστικά στις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό και οι βασικές αλλαγές εστιάζονται στη μεγαλύτερη συγκέντρωση και διαχείριση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα δημοσίων υποβαθμίσεων σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων. Στην αξιοποίηση του συνόλου της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και από επιχειρηματικούς ομίλους».

Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος, καλεί τους αιρετούς «να έχουν ως αφετηρία της πάλης τους τις αγωνίες, τις έγνοιες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί, πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να αντισταθείτε, σας καλούμε, σε αυτήν την πολιτική, να πειθαρχήσετε και "ιδού πεδίον δόξης λαμπρό" στο σχεδιασμό τον οποίο αποδέχεται δυστυχώς η πλειοψηφία των δημάρχων, από 1η Μάη - και κοιτάξτε το συμβολισμό - να εντάσσονται στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα χρέη προς τους δήμους πάνω από 500 ευρώ, που επί της ουσίας στην πλειοψηφία τους τα χρωστούν λαϊκές οικογένειες».

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου ότι «τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής». Και δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός. Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον «Κλεισθένη 1» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση), ο υπουργός ανέφερε: «Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του "Καλλικράτη". Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος».

Αλλες διατάξεις του νομοσχεδίου: Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, αντίστοιχα. Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων. Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε «εταιρείες κοινής ωφέλειας». Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ. Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο, με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι από 1η Μάη, με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, και οι δήμοι καλούνται να βγάζουν «στο σφυρί» τα σπίτια όσων χρωστούν πάνω από 500 ευρώ. «Τι λέει το συνέδριό μας; Θα μας απασχολήσει ή όχι; Εχουμε μεγαλύτερα ζητήματα σήμερα να συζητήσουμε; Αυτό το θέμα είναι ασήμαντο; Θα συμφωνήσουμε με τις υποδείξεις ή θα υπερασπιστούμε τα λαϊκά στρώματα να μην χάσουν το σπίτι τους; Θα πάρουμε απόφαση και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να γίνει νομοθετική ρύθμιση;», αναρωτήθηκε. Και κατέθεσε πρόταση, καλώντας τους συνέδρους να την ψηφίσουν. Συγκεκριμένα: Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, τους δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Πάγωμα χρεών για ανέργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων. Διαγραφή δανείων ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς. Οχι στη φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org