Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Να μπουν όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία

Παρέμβαση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής

Συνεδρίασε την Παρασκευή 13 Απρίλη η τριμελής γνωμοδοτική επιτροπή για τη δημόσια Προσχολική Αγωγή στο δήμο Πάτρας, πρακτική που συμβαίνει σε όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δυνατότητα σε προσωπικό και υποδομές να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Στην επιτροπή εκ του νόμου συμμετέχει και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Η επιτροπή συμπληρώνεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, Αναστάσιο Σταυρογιαννόπουλο, και τον διευθυντή Εκπαίδευσης ΠΥΣΠΕ Αχαΐας, Ευάγγελο Πασσά, ως πρόεδρο.

Στη συνεδρίαση, ο Κ. Πελετίδης στην τοποθέτησή του τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Η δημοτική αρχή της πόλης μας υποστηρίζει τη θέση όλα τα παιδιά από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία να έχουν θέση σε δημόσιες, δωρεάν δομές, είτε σε παιδικούς σταθμούς είτε σε νηπιαγωγεία με ευθύνη του κράτους, σαν μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, έξοδα, πολιτιστικές δράσεις.

Η δημοτική αρχή θεωρεί κοινωνική αναγκαιότητα κάθε παιδί να έχει θέση σε δομές Προσχολικής Αγωγής και απαιτεί:

1) Την άμεση εφαρμογή δίχρονης δωρεάν υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά σε όλη τη χώρα με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Η ευθύνη υλοποίησής της ανήκει στην κυβέρνηση, που πρέπει να εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει άμεσα πράξη, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό - βοηθητικό), υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών.

2) Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη δημόσιων και δωρεάν παιδικών σταθμών για τις ηλικίες πριν τα τέσσερα (4) χρόνια.

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει την ευθύνη που της αναλογεί για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης δωρεάν υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, επιχειρεί μέσω των γνωμοδοτικών επιτροπών "να ρίξει το μπαλάκι" στην Τοπική Διοίκηση, να αποκτήσει άλλοθι στη λογική "εμείς θέλουμε, οι δήμοι δεν μπορούν". Στην πράξη η κυβέρνηση προχωρά στην ένταξη των προνηπίων, χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία νέων υποδομών, ούτε προβλέπεται κανένας διορισμός του αναγκαίου μόνιμου (εκπαιδευτικού - βοηθητικού) προσωπικού.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για τα παιδιά των νηπιαγωγείων.

Είμαστε αντίθετοι στην προώθηση συγχωνεύσεων, που οδηγούν στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων. Στη συγκρότηση νηπιαγωγείων που να καλύπτουν μεγάλες χωρικές ενότητες.

Για την κάλυψη των σημερινών αναγκών του δήμου μας, απαιτούμε από την κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες χρηματοδότησης, για την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στη θέση των είκοσι οκτώ (28) μισθωμένων νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε χώρους με μεγάλες ελλείψεις σε ισόγειες αίθουσες».

Ο δήμος Πετρούπολης

Ανακοίνωση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Προσχολικής Αγωγής και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποκλείει παιδιά από αυτήν, εξέδωσε ο δήμος Πετρούπολης. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Η υποχρεωτικότητα της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με ευθύνη του κράτους αποτελεί διαχρονικό και επιστημονικά θεμελιωμένο αίτημα. Είναι απαραίτητο σε όλα τα παιδιά από την ηλικία των 4 χρόνων να παρέχεται Προσχολική Αγωγή και αυτό είναι κάτι που και εμείς ως δημοτική αρχή χρόνια τώρα υποστηρίζουμε και παλεύουμε.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο, όμως, πέρα από μια εξαγγελία, δεν ανακοίνωσαν κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των νηπιαγωγείων, για να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στο νέο τους ρόλο.

Η υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής δεν συνοδεύεται από αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, από τη διεύρυνση των δομών, από δημόσιες επενδύσεις για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, από τη διεύρυνση στις υποστηρικτικές δομές σίτισης και ύπνου, ούτε από μαζικές προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό - παιδαγωγικό και βοηθητικό. Γιατί, για παράδειγμα, δεν νοείται Προσχολική Αγωγή χωρίς σίτιση, χωρίς χώρους να ξεκουράζονται τα νήπια και βέβαια χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Μέσω των τριμερών επιτροπών μεταφέρουν την ευθύνη στους δήμους. Στην ουσία, οι όποιες γνωμοδοτήσεις των επιτροπών, ειδικά για τις περιοχές όπου υπάρχουν πιο οξυμένα προβλήματα, θα λειτουργούν σαν άλλοθι για την κυβέρνηση στη λογική "εμείς θέλουμε, αλλά κάποιοι δήμοι ακόμα δεν μπορούν".

Ως δημοτική αρχή καταγγέλλουμε την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ενώ εξαγγέλλει την υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αποκλείει παιδιά από αυτήν. Απαιτούμε να εφαρμοστεί για όλα τα παιδιά των συγκεκριμένων ηλικιών στο δήμο μας και σε όλη τη χώρα!

Ακόμη και μέσα από αυτό, αποδεικνύεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αφού μεταξύ άλλων δημιουργεί περιοχές και δήμους δύο ταχυτήτων, εκεί που θα υλοποιείται η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και εκεί που δεν θα υλοποιείται, και κατ' επέκταση διαμορφώνεται μια ακόμα εκπαιδευτική διαφοροποίηση.

Κάθε παιδί από την ηλικία των 4 ετών πρέπει να έχει πρόσβαση στην Προσχολική Αγωγή και να του παρέχεται δωρεάν και με ευθύνη του κράτους.

Εδώ και τώρα το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, με την κατασκευή νέων δομών Προσχολικής Αγωγής, σύγχρονων και ασφαλών, που θα έχουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να υπάρχει ενιαίο, επιστημονικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής, με ευθύνη κεντρικά του κράτους. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ