Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαζικές γιορτές με κέφι και δημιουργικότητα

ΠΕΡΑΜΑ
ΠΕΡΑΜΑ
Δυναμικό ξεκίνημα για τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ έγινε τις προηγούμενες μέρες, σε γειτονιές της Αττικής αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Με σύνθημα «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας... Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη», έγιναν μαζικές εκδηλώσεις, γιορτές με πολύ κέφι, όπου ξεδιπλώθηκαν η δημιουργικότητα και το μεράκι των μαθητών, αλλά εκφράστηκαν και οι ανησυχίες τους και οι προβληματισμοί τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συζητήσεις των Φεστιβάλ κυριάρχησε το θέμα των εξελίξεων στην περιοχή μας και το ενδεχόμενο του πολέμου, με τους μαθητές να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον να μάθουν από πρώτο χέρι τι λένε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Ιδιαίτερο στοιχείο στα Φεστιβάλ που έγιναν, αλλά όπως φαίνεται και σε αυτά που θα ακολουθήσουν, είναι ότι περιλάμβαναν πολλές δραστηριότητες που προετοιμάστηκαν από μαθητές ειδικά για τα Φεστιβάλ και παρουσιάστηκαν από τους ίδιους στις εκδηλώσεις, όπως εργασίες, εκθέσεις, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα κ.ά. Φυσικά δεν θα μπορούσαν όπως κάθε χρόνο να λείπουν τα μαθητικά μουσικά συγκροτήματα, ενώ στα περισσότερα Φεστιβάλ υπήρχε μέριμνα και για δραστηριότητες προσαρμοσμένες σε μικρότερες ηλικίες νεολαίας. Από τις εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες συγκέντρωσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η συζήτηση που έγινε στη Νίκαια για το διαδίκτυο.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Στο μεταξύ, αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα, οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας των Φεστιβάλ τους, που θα απλωθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη και κάποια στις αρχές του Μάη.

Στη Νίκαια

Γέμισε από μαθητές από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου η πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη στη Νίκαια! Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Δημήτρη Φιφλή και ακολούθησε επίδειξη πολεμικών τεχνών από τους μικρούς αθλητές του τοπικού Αθλητικού Συλλόγου «Λιοντάρι». Στη συνέχεια, μαθητές του 1ου και 4ου Λυκείου Κορυδαλλού μάς μετέφεραν στις ΗΠΑ του 1929, παρουσιάζοντας τη θεατρική παράσταση «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», ένα έργο εμπνευσμένο από το βιβλίο των Ρίτσαρντ Μπόγιερ και Χέρμπερτ Μόρε «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ». Ακολούθησε ένα μικρό αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, μια μέρα μετά την 66η επέτειο της εκτέλεσής του.

Η συζήτηση της βραδιάς είχε θέμα τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» (ΜΚΔ) και τίτλο «Aλλάζει ο κόσμος με "like";», με τον αρχισυντάκτη του «Οδηγητή» Π. Καλαβρέζο. Αναφέρθηκαν εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα μονοπώλια που είναι ιδιοκτήτες των ΜΚΔ για να πλουτίζουν, ελέγχοντας σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες κ.λπ. τη ζωή των χρηστών τους, ενώ τη συζήτηση απασχόλησε η στάση που πρέπει να κρατήσουν οι νέοι αγωνιστές απέναντι στα ΜΚΔ, προστατεύοντας τον εαυτό τους για το σήμερα και το αύριο και δίνοντας προτεραιότητα στην πραγματική ζωή.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Αμέσως μετά, στη σκηνή ανέβηκαν οι μαθητές Μαρία Ντούρα και Δημήτρης Μπουτσικάρης, για να παρουσιάσουν εργασία με θέμα τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, και το πρόγραμμα έκλεισε με μαθητικά συγκροτήματα.

Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούσαν χώροι για σκάκι, γκράφιτι ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, διαγωνισμό σκίτσου ενάντια στο φασισμό κ.ά.

Στο Πέραμα

Εκατοντάδες παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων συμμετείχαν και στο Μαθητικό Φεστιβάλ στο Πέραμα, το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία Ηρώων.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίων, ενώ συγκεντρωνόταν και γραφική ύλη για τους πρόσφυγες μαθητές. Ανάμεσά τους ήταν δύο μαθητές, ο Τζαφάρ, 15 ετών, και ο Μουασάρ, 17 ετών, αδέρφια από το Ιράκ, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα πριν από 7 μήνες και μένουν στο Πέραμα. Συνομιλώντας με τους ΚΝίτες, ο 17χρονος είπε ότι «στη χώρα μας ο ιμπεριαλισμός βομβαρδίζει τα σπίτια μας. Μας πήραν οι γονείς μας για να γλιτώσουμε. Εγώ και ο αδερφός μου το μόνο που θέλουμε, και γι' αυτό είμαστε εδώ, είναι να μπορούμε να πηγαίνουμε χωρίς να φοβόμαστε στο σχολείο και να έχουν οι δικοί μας δουλειά».

Την εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα της νεολαίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ικαριωτών Περάματος και γύρω δήμων. Ακολούθησε η παρουσίαση από τρεις μαθητές ενός πολύ καλοφτιαγμένου θεατρικού οδοιπορικού, μαζί με βιντεοπροβολή, αφιερωμένου σε σημαντικούς σταθμούς της 50χρονης πορείας της ΚΝΕ.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Την προσφορά της ΚΝΕ στην οργάνωση των αγώνων της νεολαίας και ιδιαίτερα των μαθητών ανέδειξαν στη συνέχεια με τις ομιλίες τους οι μαθητές Ηλίας Ζιγκιρίδης και Ξάνθος Γερμανάκος, και ακολούθησε συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Στην Καισαριανή

Το Σάββατο, Φεστιβάλ έγινε και στην Καισαριανή, που ξεκίνησε από το πρωί με τουρνουά μπάσκετ, ενώ το κυρίως πρόγραμμα ξετυλίχτηκε το απόγευμα στην πλατεία Π. Μακρή, αρχίζοντας με τουρνουά σκακιού και τίτσου.

Στο χώρο λειτουργούσε πρωτότυπη έκθεση που ετοίμασαν μαθητές, με τίτλο «Του κόσμου οι λαοί», που περιλάμβανε ζωγραφιές, φωτογραφίες και στίχους ενάντια στον πόλεμο και τις αιτίες του. Επίσης, παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο χορευτικό δρώμενο που αναπαριστούσε τη ζωή δύο αδελφών πριν τον πόλεμο και τις στιγμές ξεγνοιασιάς που χάθηκαν όταν ο μεγάλος αδελφός κλήθηκε να πολεμήσει, ενώ γύρω από το θέμα του πολέμου κινήθηκε και η συζήτηση του Φεστιβάλ που ξεκίνησε με ένα παιχνίδι «Πες - Βρες».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλίες μαθητικών και νεανικών συγκροτημάτων από την περιοχή.

Στον Αγιο Δημήτριο

Μαθητικό φεστιβαλικό ραντεβού υπήρχε το Σάββατο και στον Αγιο Δημήτριο, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την απονομή βραβείων του τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 που είχε προηγηθεί, στην ομάδα «Nevercupen» από το 4ο ΓΕΛ Αργυρούπολης. Παράλληλα, στο χώρο πραγματοποιούνταν για τις μικρότερες ηλικίες παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με γρίφους για την Ιστορία της ΚΝΕ.

ΝΙΚΑΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Στη συνέχεια, προβλήθηκε το βίντεο που επιμελήθηκαν μαθητές του Π. Φαλήρου με θέμα τον πόλεμο, το οποίο αναδείκνυε το ρόλο και την ευθύνη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις επεμβάσεις που γίνονται σε μία σειρά χώρες. Οι παρευρισκόμενοι καταδίκασαν τους πολέμους κι ακόμα, σε ταμπλό που ζωγράφισαν μαθήτριες από τα Λύκεια του Αγίου Δημητρίου, έβγαλαν όλοι μαζί ομαδική φωτογραφία αλληλεγγύης στην 17χρονη Παλαιστίνια Αχέντ Ταμίμι. Επίσης οι μαθητές είχαν ετοιμάσει ένα πρωτότυπο παιχνίδι ερωτήσεων για το θέμα του πολέμου.

Η συζήτηση του Φεστιβάλ είχε θέμα «Μας λένε ότι είμαστε μικροί, όμως μικρός είναι ο κόσμος τους... κι εμείς θα τον αλλάξουμε!». Σε αυτήν πήραν το λόγο μαθητές και «απάντησαν» σε αυτούς που λένε ότι «οι νέοι δεν πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική» ή ότι «τίποτα δεν αλλάζει με τους αγώνες». Οπως είπαν χαρακτηριστικά, τους λένε ότι θα πρέπει να ασχολούνται με το διάβασμά τους μόνο ή με τον αθλητισμό, αλλά ακόμα κι αυτά, το ίδιο το σύστημα, η πολιτική που εφαρμόζεται δεν τους επιτρέπει να το κάνουν, όταν χρειάζεται συνέχεια να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Ακόμα έγιναν επιδείξεις παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Κρητών Αγ. Δημητρίου και την Ενωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα», και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων της περιοχής.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε έκθεση βιβλίου, ενώ το δικό τους στέκι είχαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ της περιοχής, η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, καθώς και τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αγ. Δημητρίου και Π. Φαλήρου.

Στην Ηλιούπολη

Στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, έγινε ένα ακόμα Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο.

Νωρίς το απόγευμα, μαθητές Γυμνασίων έφτιαξαν γκράφιτι με μήνυμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και οι εκδηλώσεις άρχισαν με θεατρικό σκετς από μαθητές της Δάφνης και της Ηλιούπολης. Το σενάριο βασίστηκε στην έκθεση μιας μαθήτριας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στη Β' Γυμνασίου με τίτλο «Γιατί», που αλληγορικά, με εύστοχο τρόπο, έδειχνε ότι υπεύθυνοι για τους πολέμους και τις επεμβάσεις είναι οι ίδιοι που έχουν σήμερα την εξουσία, είναι τα αφεντικά που κονταροχτυπιούνται για τα δικά τους κέρδη.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε διαδραστικό «debate» σε υποθετική τηλεοπτική εκπομπή ανάμεσα σε μια μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Ηλιούπολης και έναν «κυβερνητικό εκπρόσωπο», που κινήθηκε και πάλι γύρω από τις εξελίξεις στην περιοχή μας και το θέμα του πολέμου.

Χαιρετισμό στο Φεστιβάλ απηύθυνε ο μαθητής Δημήτρης Καρακώστας, που ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει η ΚΝΕ σε όλα τα σχολεία, να δυναμώσει ο αγώνας για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ακολούθησαν συναυλίες από ένα μαθητικό και ένα φοιτητικό συγκρότημα.

Στο Μενίδι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή Μαθητικό Φεστιβάλ και στο Μενίδι, στο δημαρχείο Αχαρνών, το οποίο αποτέλεσε κορύφωση όλης της προηγούμενης δραστηριότητας που ανέπτυξε η Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Φυλής της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα άνοιξε με θεατρικό σκετς από μαθητές, το οποίο ήταν αφιερωμένο στα 66 χρόνια από τη δολοφονία του Μπελογιάννη. Στη συνέχεια μίλησε ο Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από τον Φώτη Ανδρικόπουλο.

Στην Ξάνθη

Τουρνουά μπάσκετ με τίτλο «Ενα καλάθι για την Αχέντ Ταμίμι», ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, περιλάμβανε το Μαθητικό Φεστιβάλ στην Ξάνθη, στις 29 και 30 Μάρτη, στο πάρκο Μ. Αλεξάνδρου, όπου νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η G63.

Ακόμα, τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμική συναυλία και γκράφιτι από μαθητές, ενώ στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από μαθητές πάνω στα ζητήματα του πολέμου και της προσφυγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ