Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξάνονται τα κρούσματα ρατσιστικής βίας

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για το 2017 που παρουσιάστηκαν χτες

Την ετήσια έκθεσή του για το 2017 παρουσίασε χτες το δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας. Επισημάνθηκε ότι οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά συνέβαλαν στην ενίσχυση της τοπικής ξενοφοβικής ρητορικής, με ακραίες εκδηλώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι το δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας, έναντι 95 που ήταν το 2016 με περισσότερα από 120 θύματα. Σε 34 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος. Σε 37 περιστατικά (έναντι 31 το 2016) στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 55 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα τουλάχιστον δύο ατόμων. Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά των περιστατικών, οι 46 καταγραφές αφορούσαν απειλές και εξύβριση και οι 36 σωματικές βλάβες. Σχετικά με τη γεωγραφική διασπορά, τα περισσότερα έγιναν στην Αττική και σε δημόσιους χώρους όπως σε πλατείες ή κοντά σε ξενώνες φιλοξενίας. Κατά δήλωση των θυμάτων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δράστες ήταν Ελληνες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Για το 2017 οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν 184 περιστατικά με καταγγελία για ρατσιστικό κίνητρο, σε 112 επιλήφθηκαν διενεργώντας αστυνομική προανάκριση, ενώ στα υπόλοιπα περιστατικά επιλήφθηκαν, κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, για τη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων.

Συμπερασματικά, την περασμένη χρονιά ενισχύθηκαν οι επιθέσεις με χαρακτηριστικά βίας από οργανωμένες ομάδες κατά μεταναστών, προσφύγων, αλλά και των υπερασπιστών τους, με το δίκτυο να εκφράζει την ανησυχία του για την ενίσχυση των επιθέσεων από ομάδες που θυμίζουν πρακτικές ομάδων κρούσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ