Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σοβαρά προβλήματα από την κυβερνητική απόφαση υποχρεωτικής αναγραφής ΑΤΑΚ

Η μερική και προσωρινή αναστολή του μέτρου απλώς μεταθέτει το πρόβλημα για του χρόνου

Τον κίνδυνο να μην μπορούν να ενεργοποιούν δικαιώματα και επομένως να μην εισπράττουν ενισχύσεις - επιδοτήσεις αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι από την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (δηλώσεις ΟΣΔΕ). Ενας σχεδιασμός που παραμένει από τη μεριά της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι κάτω και από τις αντιδράσεις αγροτοκτηνοτρόφων, το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε σε μια μερική και προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του μέτρου.

Συγκεκριμένα, για την υποβολή των δηλώσεων που έχει ξεκινήσει από τις 23/2/2018, με καταληκτική ημερομηνία τις 15/5/2018, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με σχετική εγκύκλιό του ζητάει από τους αγροτοκτηνοτρόφους να υποβάλλουν και «τα στοιχεία αναγνώρισης όλων των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης, την έκτασή τους σε εκτάρια, τη θέση τους και υποχρεωτικά τον μοναδικό Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), όπως αναγράφεται στο έντυπο Ε9 του ιδιοκτήτη (είτε ιδιόκτητου είτε ενοικιαζόμενου αγροτεμαχίου), ανάλογα με την περίπτωση, τη χρήση τους, το είδος, το μέγεθος και τη θέση των περιοχών οικολογικής εστίασης και το κατά πόσον πρόκειται για αρδευόμενο ή μη, αγροτεμάχιο, καθώς και τα στοιχεία ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου (πλήθος ζώων ανά είδος και κατηγορία)».

Ομως, αυτήν την υποχρέωση είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να την τηρήσουν πάρα πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι, καθώς υπάρχουν πολλά και ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία αγροτικής γης (κτηματολόγιο, αναδασμοί, κληρονομικά κ.ά.), ενώ ιδιαίτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όσοι ενοικιάζουν χωράφια, αφού πολλοί ιδιοκτήτες δεν τα έχουν δηλωμένα στο Ε9 ή είναι «ατακτοποίητα» από άποψης ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Το γεγονός ότι το Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί, από μόνο του δυσκολεύει τη διαδικασία, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κληρονομιάς με πολλούς αποδέκτες, πολλοί ιδιοκτήτες νοικιαζόμενων χωραφιών μένουν στο εξωτερικό, πολλά αγροτεμάχια, εκτός του ΟΣΔΕ, έχουν πολυετή δέσμευση και σε αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα και πάρα πολλές άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις, που αν συναθροιστούν διαπιστώνεται ότι πολλές χιλιάδες αγροτεμάχια θα μείνουν αδήλωτα.

Οι αντιδράσεις μέσα στους αγροτοκτηνοτρόφους ανάγκασαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μερική αναδίπλωση. Σε δήλωσή του ο υπουργός Ευ. Αποστόλου αναγνώρισε ότι «από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της σχετικής οδηγίας, προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων» και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε: α) Να συνεχίσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά, είτε έχουν είτε δεν έχουν ΑΤΑΚ μέχρι 15/05/2018, β) όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν ΑΤΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15/05/2018 θα πληρωθούν κανονικά, γ) όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν ΑΤΑΚ, θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώματά τους, με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον ΑΤΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.

Πρόκειται για μια μεσοβέζικη, προσωρινή απόφαση, που αφορά μόνο στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα το πρόβλημα απλώς να μετατίθεται για το επόμενο έτος. Επιπλέον, γεννιούνται μια σειρά ερωτήματα: Για παράδειγμα, τι θα γίνει με αυτούς που, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας και χωρίς δική τους ευθύνη, δεν μπορέσουν να προσκομίσουν τον ΑΤΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς; Μήπως θα τους ζητηθούν πίσω οι ενισχύσεις που θα πάρουν και θα τους επιβληθούν και πρόστιμα; Γιατί να προσκομίσει κάποιος συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας, όταν δεν γνωρίζει αν του χρόνου θα μπορεί να εξασφαλιστεί η αναγραφή ΑΤΑΚ όπως υποχρεούται - και τι θα γίνει αν δεν γίνει αυτό κατορθωτό - ή ακόμα κι αν θα μπορεί να συνεχίσει την καλλιέργεια του συγκεκριμένου μισθωμένου αγροτοκτήματος;

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος απαιτούν να μην εφαρμοστεί το μέτρο υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία της αγροτικής γης, τις μισθώσεις αγροτοτεμαχίων και όλα τα άλλα.

Με αυτό ακριβώς το αίτημα, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας οργάνωσαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Λάρισα.

Στη συνάντηση που είχαν με εκπρόσωπο του Οργανισμού, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών έθεσαν και το ζήτημα του προγράμματος νιτρορύπανσης, ζητώντας να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται γι' αυτό, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και μικροκαλλιεργητές.

Σε ανακοίνωσή της για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αφού επισημαίνει ότι το νέο πλήγμα έρχεται μετά τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, από την κυβέρνηση και την ΚΑΠ της ΕΕ, καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, τόσο για το συγκεκριμένο πρόβλημα όσο και συνολικά για το πλαίσιο πάλης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ