Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Συνεχίζουν την αγωνιστική δραστηριότητα για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Αύριο η απεργία σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

Από την περιοδεία του Συνδικάτου Τροφίμων Αρτας - Πρέβεζας σε εργοστάσιο της περιοχής
Από την περιοδεία του Συνδικάτου Τροφίμων Αρτας - Πρέβεζας σε εργοστάσιο της περιοχής
Τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση και ενίσχυση δικαιωμάτων, συνεχίζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις, συνδικάτα σε μια σειρά από κλάδους συνεχίζουν τη δράση τους, ενώ αύριο Πέμπτη απεργούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών.

Αύριο θα γίνουν επίσης συγκεντρώσεις με προμετωπίδα τα αιτήματα για τις ΣΣΕ στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, και στην Αρτα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς.

Στη Θεσσαλονίκη, τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία στον κλάδο για τις ΣΣΕ αύριο Πέμπτη.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 5 μ.μ. στην Ομόνοια.

Στο Ηράκλειο, το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. στη ΒΙΠΕ (οδός 1, απέναντι από τα ΕΛΤΑ), ενώ στα Τρίκαλα η συγκέντρωση του κλαδικού Συνδικάτου θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Σε Πάτρα, Γιάννενα και Αρτα, οι απεργοί θα διαδηλώσουν στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα για τις ΣΣΕ.

Αποφάσεις για την απεργία έχουν πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας, Τρικάλων, Αρτας - Πρέβεζας, Αργολίδας, το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» σε Αθήνα και Λαμία, «Νηρέα» Εύβοιας και Θεσπρωτίας, «Κελαϊδίτη», «Τρίκκη», «ΦΑΓΕ» σε Αθήνα και Τρίκαλα, «Σκουλούδη», «Ζούρα», «Παυλίδη», «Ροδόπη» (Ξάνθη), «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας, στον όμιλο «Carlsberg» στη Θεσσαλονίκη (πρώην «Μύθος») και το Σωματείο της «Coca Cola 3E» Θεσσαλονίκης.

Η Ομοσπονδία συνεχίζει μέχρι την τελευταία στιγμή τις περιοδείες, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Χτες, περιοδείες οργανώθηκαν στις επιχειρήσεις «Μπρακόπουλος» και «ΦΑΓΕ», αλλά και στα ΤΕΙ Αθήνας, στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ).

Προετοιμάζοντας την απεργία, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας συζήτησε χτες με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο συσκευασίας και τυποποίησης ψαριών «FOPEN» στην Πρέβεζα. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε περιοδείες σε μια σειρά εργοστάσια της περιοχής («ΒΙΚΗ», «ΙΟΝ», φυτώρια Ξυλογιάννη, «ΗΠΕΙΡΟΣ»).

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα να εμποδίσουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να υπονομεύσει την απεργία, προγραμματίζοντας 6η μέρα παραγωγής για τη βδομάδα στην οποία έχει προκηρυχθεί η απεργιακή κινητοποίηση, βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ». Για το σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στην «ΕΒΓΑ» για τις μέρες που είναι πιθανό να επιχειρήσει η εργοδοσία να προγραμματίσει πρόσθετη μέρα παραγωγής για να υπονομεύσει την απεργία (από Παρασκευή 23/3 έως και την Κυριακή 1/4).

Στάση εργασίας από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει για σήμερα Τετάρτη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και στις 2 μ.μ. καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Το Συνδικάτο στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ ΥΤΕ), που αφού έχει παζαρέψει τους προηγούμενους μήνες τα δικαιώματα των εργαζομένων στις «διαπραγματεύσεις» με τους ξενοδόχους, τώρα στέλνει τη Σύμβαση στον ΟΜΕΔ, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της για να μην «κουνηθεί φύλλο».

Σε απάντηση, το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

Κινητοποίηση από τις καθαρίστριες

Σε κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, προχωρούν το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας, για τα προβλήματα της απληρωσιάς, της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς και της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Απέναντι στην κυβέρνηση και τους εργολάβους, διεκδικούν το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

«Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφουμε κάτω από την πίεση για να έχουμε δουλειά εξυπηρετούν το κράτος και τους εργολάβους και όχι εμάς», τονίζουν και καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για ενιαία κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σπάζοντας τα τείχη που υψώνουν ανάμεσα στους εργαζόμενους «οι κυβερνήσεις και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ - ΟΙΥΕ)».

Συγκέντρωση στον εργοδοτικό σύνδεσμο από την Ομοσπονδία Φαρμάκου

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) οργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ. Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση στη βάση όσων έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, με αυξήσεις στους μισθούς και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους. Οπως τονίζει, στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού, όπου οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι «μετράμε απώλειες στο εισόδημά μας όλα αυτά τα χρόνια, με τις περικοπές κοινωνικών παροχών και τα φοροχαράτσια που μας επιβλήθηκαν από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τη μη υπογραφή ΣΣΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ