Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά!

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
Σε μια σειρά κινητοποιήσεις ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προχωρούν σήμερα οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Συγκεκριμένα, οι Επιτροπές Αγώνα του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Οικονομικού Πανεπιστημίου προγραμματίζουν κινητοποιήσεις στις 12 το μεσημέρι στις πρυτανείες των ιδρυμάτων, ενώ στη 1 το μεσημέρι κινητοποίηση στους κοσμήτορες Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών οργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα ΝΟΠΕ.

Στο σχετικό κάλεσμά της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι, γενικεύσει τα δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά! Καλεί όλα τα τμήματα μέχρι τις 30 Απρίλη να επανακαθορίσουν τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών τους, κρατώντας βιβλίο εσόδων - εξόδων, κοστολογώντας ποια είναι κερδοφόρα. Διαμορφώνει ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας στον τομέα της Εκπαίδευσης, με τα ΑΕΙ να γίνονται επιχειρήσεις που θα κάνουν μπίζνες με τις τσέπες των φοιτητών. Ουσιαστικά τα ΑΕΙ θα πουλούν πανάκριβα μεταπτυχιακά στους φοιτητές, αποκλείοντας όλους όσοι δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμά μας στη μόρφωση!

Αυτό για εμάς σημαίνει το εξής:

  • Τα δίδακτρα γενικεύονται ακόμα και σε μεταπτυχιακά που μέχρι τώρα, κάτω από την πίεσή μας, ήταν δωρεάν.
  • Καταργούνται μεταπτυχιακά με κριτήριο το ότι "δεν πουλάνε" ή μειώνονται τα εξάμηνα φοίτησης, δηλαδή τα μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας.

Το δικαίωμα στη μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα! Κανένας φοιτητής να μην πληρώσει!

Η κυβέρνηση βλέπει τις ανάγκες μας σαν κόστος. Την ίδια στιγμή που μετατρέπουν τα πτυχία μας σε διαβατήρια για την ανεργία, έρχονται να βάλουν και άλλα εμπόδια στο δικαίωμά μας στη μόρφωση, στη δουλειά πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας!

Δε μασάμε στα παραμύθια της κυβέρνησης ότι "στηρίζει τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές να συμμετάσχουν χωρίς δίδακτρα στα μεταπτυχιακά". Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που γενικεύει τα δίδακτρα, που τσακίζει τις οικογένειές μας και αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές να παρατήσουν ή να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα. Καμία έκπτωση δεν υπάρχει για φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα από 10.500 ευρώ, ενώ τα δίδακτρα μπορεί να υπερβαίνουν μέχρι και το επίσημο οικογενειακό εισόδημα!

Κόντρα στα σχέδιά τους, δίνουμε οργανωμένη και συλλογική απάντηση!

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τους συλλόγους μας! Με Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις σε όλα τα τμήματα, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των τμημάτων και των ιδρυμάτων! Μπλοκάρουμε τη γενίκευση των διδάκτρων στις συνελεύσεις τμημάτων που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα! Αντιπαλεύουμε τις διοικήσεις που υλοποιούν αυτήν την πολιτική και αντί να διεκδικήσουν επαρκή χρηματοδότηση, "διεκδικούν" να μας φορτώσουν περισσότερα δίδακτρα.

Διεκδικούμε:

Αμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμία σκέψη για γενίκευση των διδάκτρων ή για "περικοπές" στα εξάμηνα, μαθήματα. Η Παιδεία είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών.

Τα έσοδα των ΕΛΚΕ να εντάσσονται στους τακτικούς προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων.

Ολη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Οχι στο κυνήγι των πανάκριβων πιστοποιήσεων και σεμιναρίων.

Περιοδική επιμόρφωση για όλους τους αποφοίτους πάνω στις εξελίξεις της επιστήμης τους. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με κεντρική κρατική ευθύνη, πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

Οι ώρες διδασκαλίας των ΔΕΠ στα μεταπτυχιακά να προσμετρούνται όπως και οι ώρες διδασκαλίας στα προπτυχιακά μαθήματα και να καλύπτονται από το μισθό τους.

28 Μαρτίου προχωράμε σε κινητοποιήσεις ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org