Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συλλαλητήρια την Τρίτη για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία

Τη δράση τους στην κατεύθυνση της ενημέρωσης, της οργάνωσης και της κινητοποίησης των εργαζομένων με προμετωπίδα το αίτημα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) συνεχίζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, αναλαμβάνοντας πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τις οποίες διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σημαντικό σταθμό σε αυτήν τη δραστηριότητα αποτελούν τα συλλαλητήρια που οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις αυτήν τη βδομάδα, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει την Τρίτη 20/3, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Την ίδια μέρα, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης:

Στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στην Ελευσίνα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων. Στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ., μπροστά στο δημαρχείο. Στην Ξάνθη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες και σε άλλες πόλεις: Στη Λάρισα στις 21/3, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στην Κοζάνη στις 22/3, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στην Πάτρα στις 29/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλονίκη τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο στις 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρης), με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. «Ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλαδικό, τοπικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, πρέπει να αποτελέσει σήμερα κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

  • Στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια, εκτός από εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες, καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).
Πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις στις Κατασκευές και στα Θέατρα

Από την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στην Αθήνα
Από την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στην Αθήνα
Στο μεταξύ, σε πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα θέατρα.

Συγκεκριμένα, στην πανοικοδομική απεργία την περασμένη Τετάρτη, καταγράφηκαν καθολικά ποσοστά συμμετοχής από τους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις κινητοποιήσεις των σωματείων τους έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα, ότι παλεύουν για κλαδική Συλλογική Σύμβαση, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.

Αντίστοιχα, με το αίτημα για υπογραφή ΣΣΕ στα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών απήργησαν την περασμένη Πέμπτη εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου.

Ακολουθεί η απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά

Απεργία για τις ΣΣΕ πραγματοποιεί στις 29/3 και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση, σωματεία του κλάδου αποφασίζουν πρόγραμμα δράσης για την επιτυχία της. Στόχος τους είναι η απεργία να δώσει ηχηρή απάντηση στους εργοδότες, οι οποίοι βλέπουν τις ΣΣΕ ως εμπόδιο για την κερδοφορία τους και επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ως σημείο εκκίνησης των μισθών τα 586 ευρώ μεικτά.

Αποφάσεις για την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας και Τρικάλων, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Νηρέα» Εύβοιας, «Νηρέα» Θεσπρωτίας, «Τρίκκη», «Σκουλούδη» και «Ζούρα».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Τρίκκη», αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία του κλάδου μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μετά από συλλογή υπογραφών των εργαζομένων, κόντρα στη στάση του προεδρείου της εργοδοτικής διοίκησης του Σωματείου, το οποίο μάλιστα απουσίασε προκλητικά από τη συνέλευση. Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει επίσης να προχωρήσουν σε νέα συνέλευση στις 21/4 και να προκηρύξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αν η εργοδοσία εξακολουθεί να μην καταβάλλει τη μισθοδοσία τους στο τέλος κάθε μήνα.

Κινητοποίηση στους μεγαλοεργοδότες του Φαρμάκου

Με κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), την Πέμπτη 29/3, στις 4.30 μ.μ., θέτει στο προσκήνιο το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση στη βάση όσων έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, με αυξήσεις στους μισθούς και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους. Οπως τονίζει, στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού, όπου οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι «μετράμε απώλειες στο εισόδημά μας όλα αυτά τα χρόνια, με τις περικοπές κοινωνικών παροχών και τα φοροχαράτσια που μας επιβλήθηκαν από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τη μη υπογραφή ΣΣΕ». Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, να παλέψουν για βελτίωση των όρων δουλειάς και ζωής τους.

Πρωτοβουλίες από το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού Αττικής

Σχέδιο δράσης με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, έχει αποφασίσει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Το επόμενο διάστημα έχουν αποφασιστεί οι εξής πρωτοβουλίες: Στη «First Data» το επιχειρησιακό σωματείο, μαζί με το κλαδικό, προχωρά σε στάση εργασίας στις 23/3, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Στις εισπρακτικές εταιρείες, το κλαδικό Συνδικάτο μαζί με τα σωματεία της «Mellon» και της «First Data» θα προχωρήσουν στις 27/3 σε συγκέντρωση στον ΕΣΕΔΑ (εργοδοτική ένωση των εισπρακτικών εταιρειών), ενώ σκοπεύουν να καταθέσουν σχέδιο κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις εισπρακτικές.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Η οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ και η προετοιμασία της πανεργατικής συγκέντρωσης στις 21/3 συζητήθηκαν στη σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, την περασμένη Πέμπτη. Στην εισήγηση του προέδρου του ΕΚΛ, Τάσου Τσιαπλέ, και στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των σωματείων, τονίστηκε η ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων για τις Συλλογικές Συμβάσεις και το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικεί το ΕΚΛ. Αποφασίστηκε να γίνουν συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων και να καταρτιστούν συγκεκριμένα προγράμματα ενημερωτικής δράσης στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλειάς. Τη Δευτέρα 19/3, στις 12 το μεσημέρι, η διοίκηση του ΕΚΛ θα δώσει συνέντευξη Τύπου για την πανεργατική συγκέντρωση, την καμπάνια για τις ΣΣΕ, καθώς και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει για προβλήματα εργαζομένων και ανέργων της περιοχής.

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής συνελεύσεις και συσκέψεις:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 17/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας προχωρά την Κυριακή 18/3, στις 10 π.μ., στην τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευσή του.

-- Το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

-- Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 30, Ελευσίνα).

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ οργανώνουν σύσκεψη την Τρίτη 20/3, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 21/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου οργανώνει Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22/3, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ