Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα

Συνέντευξη Τύπου χτες με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές από το κύμα κακοκαιρίας

Στο χωριό Πιαλεία Τρικάλων εξαιτίας των καθιζήσεων εκκενώθηκαν σπίτια
Στο χωριό Πιαλεία Τρικάλων εξαιτίας των καθιζήσεων εκκενώθηκαν σπίτια
Στην ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες και να δοθούν μόνιμες λύσεις, με πραγματικά έργα, στα προβλήματα που προκαλούνται από τις βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις και τις κατολισθήσεις στο Ανατολικό Πήλιο, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στο Βόλο.

Η συνέντευξη δόθηκε μετά την περιοδεία στις πληγείσες περιοχές που πραγματοποίησε, την περασμένη Κυριακή 25 Φλεβάρη, κλιμάκιο με τους Κώστα Στεργίου, βουλευτή του Κόμματος, Γιώργο Λούμα, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βασίλη Τσιαπράζη και Τριαντ. Κουρελά, δημοτικούς συμβούλους του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε το Ξουρίχτι, την Τσαγκαράδα, το Μούρεσι, το Ανήλιο, τη Μακρυρράχη και οικισμούς, καταγράφοντας προβλήματα τόσο από τις συζητήσεις με τους κατοίκους όσο και από τις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, ενώ έγινε και συνάντηση στο δημαρχείο Ζαγοράς - Μουρεσίου και συζήτηση με τον δήμαρχο Κώστα Κουτσάφτη και εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Ανάμεσα στα προβλήματα που καταγράφηκαν είναι: Το κεντρικό οδικό δίκτυο είναι κυριολεκτικά κατεστραμμένο, το ίδιο και πολλοί δρόμοι που οδηγούν σε παραθαλάσσιες περιοχές, με αποτέλεσμα να έχει δυσκολευτεί πολύ η μετακίνηση, όπως η μετάβαση μαθητών και εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες. Το δίκτυο ύδρευσης διαλύθηκε αφήνοντας για 4 μέρες χωρίς νερό τους κατοίκους χωριών και οικισμών. Σπίτια μέσα σε οικισμούς κυριολεκτικά αιωρούνται.

Ολα είναι παρατημένα

Το μέγεθος της καταστροφής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι ανυπολόγιστο

Eurokinissi

Το μέγεθος της καταστροφής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι ανυπολόγιστο
Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν, με συγκεκριμένα στοιχεία, σε ελλείψεις και παραλείψεις, επισημαίνοντας, ανάμεσα σε άλλα:

-- Ο,τι φτιάχνεται δεν έχει καμιά υποδομή από κάτω, καθώς πάνω σε μπάζα επιδιορθώνονται οι δρόμοι και φτιάχνονται τοιχία.

-- Πολλά ρέματα είναι ακαθάριστα, δεν γίνονται διευθετήσεις, παλιά έργα (π.χ. τοιχία) δεν συντηρούνται.

-- Μπροστά στις πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν είναι ελάχιστα τα χρήματα που διατίθενται για αντιπλημμυρικά έργα, ενώ προκρίνονται άλλα έργα από ΕΕ, κυβερνήσεις, Περιφέρεια, δήμους που εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο.

-- Σοβαρή υδραυλική μελέτη δεν έχει γίνει, ενώ η μη συντήρηση του οδικού δικτύου, οι μπαζωμένοι αύλακες και φρεάτια κατά μήκος του δικτύου μεταθέτουν μεγάλες ποσότητες νερού σε περιοχές που δεν έχουν την υδραυλική ικανότητα να παραλάβουν.

-- Οι εκπτώσεις (40 - 60%) που δίνονται για τα έργα επιτείνουν τα προβλήματα αφού είναι καθαρό ότι η ποιότητα του όποιου έργου πέφτει θύμα του κέρδους της εργολαβίας. Αυτό βάζει επί τάπητος και το ζήτημα της απουσίας δημόσιου φορέα κατασκευών και δημόσιων έργων.

Οι ευθύνες έχουν όνομα και διεύθυνση

Τόνισαν ότι τις ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση φέρουν η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση - μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός, δήλωνε ότι «η Θεσσαλία είναι θωρακισμένη από τις πλημμύρες και τις καταστροφές» - και αναφερόμενοι στην κυβερνητική εξαγγελία ότι θα δοθούν 67 εκατ. ευρώ για ολόκληρη τη Θεσσαλία, τη χαρακτήρισαν πρόκληση, σημειώνοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για το Πήλιο.

Ανέφεραν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση στην Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή, στις 24 Γενάρη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου - κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - λόγω των καιρικών φαινομένων στις 14 Γενάρη και αφορούσαν την κατάρρευση τμήματος του παραλιακού δρόμου στον Αϊ - Γιάννη, το λιμάνι του Αϊ - Γιάννη, το αλιευτικό καταφύγιο του Χορευτού, τοιχίο στο παραλιακό μέτωπο των Αγίων Σαράντα, κατολισθήσεις εντός των οικισμών, ζημιές στην αγροτική οδοποιία και στα δίκτυα ύδρευσης.

Αμεσες αγωνιστικές διεκδικήσεις

Υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με σύγχρονους κανόνες της τεχνικής, οι εκπρόσωποι του Κόμματος κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής ν' αγωνιστούν, διεκδικώντας:

-- Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

-- Τεχνικά έργα αντιστήριξης, με επεμβάσεις για τη διευθέτηση των υδάτων, την αντιδιαβρωτική προστασία, τη σήμανση, τη διαγράμμιση.

-- Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι καταστροφές εντός των οικισμών, στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο.

-- Διάνοιξη των ρεμάτων και επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές.

-- Να πραγματοποιηθεί πλήρης αποκατάσταση βλαβών στο ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο.

-- Να καταγραφούν οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και να υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org