Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ενας ακόμα νεκρός εργάτης την ώρα της δουλειάς

Εχασε τη ζωή του πέφτοντας σε σιλό σε αποθήκες σιταριού στον Δομοκό

Με τη φράση «Οι ζωές μας δεν είναι για πέταμα», το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (ΕΚΛ) καταγγέλλει το θάνατο ενός ακόμα εργάτη, ο οποίος το Σάββατο 24/2 δουλεύοντας σε αποθήκες σιταριού στο Πουρνάρι Δομοκού, έπεσε μέσα στο σιλό και καταπλακώθηκε από σιτάρι. Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ αφού σημειώνει πως «τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα παραμένουν σε μεγάλα επίπεδα», υπογραμμίζει ότι «το τελευταίο 7μηνο έχουν καταγραφεί δημόσια πάνω από 10 εργατικά ατυχήματα στο νομό μας, χώρια πόσα έχουν συγκαλυφθεί και κουκουλωθεί από την εργοδοσία».

«Ολα αυτά τα ατυχήματα», τονίζει το ΕΚΛ, «δεν είναι αποτέλεσμα της "κακιάς ώρας", αλλά της εντατικοποίησης της δουλειάς από την εργοδοσία και της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών στους χώρους δουλειάς».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εργάτη που βρήκε τραγικό θάνατο εκφράζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Κάλεσμα οργάνωσης και διεκδίκησης για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια

Στο μεταξύ, το θάνατο ενός εργαζόμενου, την περασμένη Πέμπτη, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε στο χώρο χημικών στο εργοστάσιο της «ΣΥΜΕΤΑΛ» (όμιλος Στασινόπουλου) στη Μάνδρα Αττικής, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις 22/2, το σύνολο των εργαζομένων βγήκαν από το εργοστάσιο, ωστόσο στον προαύλιο χώρο ένας εργαζόμενος λιποθύμησε, διακομίστηκε στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο με ΙΧ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από ανακοπή καρδιάς.

Το Συνδικάτο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του.

«Η πυρκαγιά έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τον συνάδελφο που "έφυγε" από τη ζωή, αλλά και δεκάδες ακόμα εργαζόμενους του εργοστασίου. Τα όποια μέτρα ασφάλειας υπήρχαν, αποδείχτηκαν ελλιπή για να την εμποδίσουν και την ευθύνη σε αυτό την έχει η εργοδοσία», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζει τα δεκάδες περιστατικά στα οποία εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους, τραυματιστεί ή κινδυνέψει, και σημειώνει πως είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

«Καλούμε τους συνάδελφους να οργανωθούν στο Συνδικάτο και να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Να μην ανεχτούν κανενός είδους τρομοκρατία», όπως συνήθως γίνεται μετά τα εργατικά «ατυχήματα» μέσα στα εργοστάσια από τους εργοδότες. «Κανείς να μη σκύψει το κεφάλι, παίρνοντας όσο περισσότερα μέτρα από τη μεριά μας για να μπορούμε να δουλεύουμε και να γυρίζουμε στο σπίτι μας με ασφάλεια», αναφέρει, ενώ ενημερώνει ότι κλιμάκιό του θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες το εργοστάσιο, με στόχο τη σύσταση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας.

Το Συνδικάτο απαιτεί: Αμεσα και με ευθύνη των αρμόδιων οργανισμών να βγουν πορίσματα και να αποδοθούν οι ευθύνες για το συμβάν. Να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις θέσεις και τους όρους εργασίας κανενός εργαζόμενου στο εργοστάσιο. Να αποζημιώσει η εταιρεία τυχόν υλικές ζημιές που υπάρχουν στις περιουσίες εργαζομένων όπως, για παράδειγμα, στα αυτοκίνητά τους. Με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών να υπάρξει μέριμνα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των σωστικών - υγειονομικών μέσων στα εργοστάσια, όπως τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ