Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ζητά βελτίωση των συνθηκών για δόκιμους πυροσβέστες

Παρέμβαση με αφορμή καταγγελία για τη Σχολή της Πτολεμαΐδας

Eurokinissi

Στην καταγγελία δόκιμου πυροσβέστη που σε επιστολή του αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και η πλειοψηφία των δοκίμων της Σχολής στην Πτολεμαΐδα, από την καταχρηστική άσκηση διοίκησης, την αυταρχική συμπεριφορά των εκπαιδευτών, τις άδικες πειθαρχικές ποινές που μοιράζονται ασύστολα, τα περιορισμένα δικαιώματα, καθώς και στην άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας όλων αυτών, αναφέρεται σχετικό δελτίο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Η ΕΑΚΠ ζητά τη βελτίωση των συνθηκών στη Σχολή και αναφέρεται στον αγώνα που έχει γίνει με πρωτοβουλίες της όλα αυτά τα χρόνια για:

  • Τον εκσυγχρονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, με την αποστρατιωτικοποίηση, την εξαίρεσή του από τα Σώματα Ασφαλείας και τη μετατροπή του σε πολιτική - διοικητική υπηρεσία του κράτους, με βάση την κοινωνική του αποστολή. Δεν έχουν καμία δουλειά οι πυροσβέστες με τις δυνάμεις καταστολής των αγώνων των εργαζομένων και του λαού.
  • Την κατάργηση των αντιδημοκρατικών και αναχρονιστικών διατάξεων, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο έργο της υπηρεσίας, περιορίζουν τα δικαιώματα και εγκλωβίζουν την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα των υπαλλήλων.
  • Την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με την επιστημονική - τεχνολογική εξέλιξη, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Να προασπίσει αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία του ελληνικού λαού και του κράτους και τον φυσικό πλούτο της χώρας.
  • Τον διαχωρισμό επιχειρησιακού με διοικητικό τομέα και τη συνεχόμενη αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
  • Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών, όπως ισχύουν για όλους τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, σε συνδυασμό με την ομαλή διεκπεραίωση του επιχειρησιακού έργου.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πυροσβεστών (ΠΟΕΥΠΣ), που πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησε παρέμβαση προς τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, με αφορμή την επιστολή, υπογραμμίζοντας ότι το προεδρείο της Ομοσπονδίας (ΔΑΚΥΠΣ - «Συμμαχία Πυροσβεστών») και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις του Διοικητικού της Συμβουλίου (ΑΕΠ Πυροσβεστών - «Ολοι Μαζί» - «Προοδευτική Αδέσμευτη Κίνηση Πυροσβεστών» - «Ανεξάρτητοι Πυροσβέστες») υπερασπίστηκαν επί δεκαετίες τη στρατιωτική δομή της υπηρεσίας, τη στρατιωτικοποίηση των εργασιακών σχέσεων όπως το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί πως το προεδρείο της Ομοσπονδίας έκανε λόγο μεταξύ άλλων «για τις ευθύνες που υπάρχουν μέσα σε ένα πλήρως στρατιωτικοποιημένο σύστημα εκπαίδευσης - διαβίωσης, τις συνθήκες στρατιωτικοποίησης στη Σχολή και τον αυστηρότατο πειθαρχικό έλεγχο για παραπτώματα που είναι επί της ουσίας ασήμαντα και ανούσια».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «οι νεότεροι συνάδελφοί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι η ΕΑΚΠ ήταν η μοναδική παράταξη που αντιστάθηκε και πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας, όταν ψηφίζονταν στη Βουλή οι νόμοι της ψευδεπίγραφης "αναδιοργάνωσης" του Πυροσβεστικού Σώματος, 3511/2006 και 4249/2014. Οι νόμοι αυτοί, πέραν των άλλων αρνητικών παραμέτρων (υποβάθμιση της πυρασφάλειας, προβλέψεις για σειρά συγχωνεύσεων - καταργήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ανατροπή του χρόνου εργασίας, μεταθέσεις - ξεσπίτωμα των πυροσβεστών), ενίσχυσαν τη στρατιωτικοποίηση του ΠΣ, επαναφέροντας ακόμα και διατάξεις που είχαν θεσπιστεί την περίοδο της χούντας (οπλισμός πυροσβεστικών υπαλλήλων που εκτελούν ανακριτικά καθήκοντα). Το προεδρείο και οι υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ δεν προέβαλαν καμία αντίσταση, αντιθέτως έβαλαν πλάτη για να ψηφιστούν και να επιβληθούν οι συγκεκριμένοι αντιδραστικοί νόμοι».

Προσθέτει ότι «η επιδίωξη της κυβέρνησης να εισάγονται στην Πυροσβεστική Ακαδημία οι δόκιμοι πυροσβέστες μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων, που ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν αποτελεί στοιχείο εκσυγχρονισμού, όπως διατείνεται η πολιτική ηγεσία. Αντιθέτως, αξιοποιώντας το μικρό ηλικιακό όριο των επιτυχόντων μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων και τη συνδυασμένη συνέχεια της στρατιωτικής θητείας και της πυροσβεστικής εκπαίδευσης, που γίνεται υπό τις συνθήκες που καταγγέλλονται από τους δόκιμους πυροσβέστες, επιχειρεί να δημιουργήσει πυροσβεστικούς υπαλλήλους άβουλους, φοβισμένους και υπάκουους σε κάθε κυβερνητική πολιτική, χωρίς διεκδικητικές και αγωνιστικές διαθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ