Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ανοιχτές ακόμα οι πληγές από το σεισμό του 2014

Eurokinissi

Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 στην Κεφαλονιά με επίκεντρο την Παλική και τρία χρόνια από αυτούς του 2015 με επίκεντρο τη Λευκάδα. Η Κεφαλονιά, και ιδιαίτερα η Παλική, παραμένει με ανοιχτές πληγές σε κατοικίες, σχολεία και άλλες δημόσιες υποδομές, βιώνοντας τραγικές καταστάσεις. Τα χρήματα των κωδικών που αφορούσαν δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών δεσμεύτηκαν από την κυβέρνηση και δεν θα δοθούν, ενώ και αυτή ακόμη η καθυστερημένη και περιορισμένη ανταπόκριση της ΕΕ στα αιτήματα για χρηματοδότηση από το αρμόδιο ταμείο παρακρατήθηκε από την κυβέρνηση έναντι των καταβεβλημένων δαπανών από το κράτος. Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε σχετική της Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα: Τα μέτρα για τους άστεγους και τους σεισμόπληκτους τελείωσαν, οι εργατικές κατοικίες στέκουν ερειπωμένα «φαντάσματα», καθώς δεν έχει κατεδαφιστεί κανένα κτίριο και δεν υπάρχει καμιά προοπτική για την επανακατασκευή τους με κρατική συνδρομή, παραμένουν σε εκκρεμότητα πάνω από τα μισά κατεδαφιστέα κτίρια, με άδηλο το τι μέλλει γενέσθαι με τη μόνιμη στέγαση των κατοίκων τους, η μελέτη αποκατάστασης του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου χωρίς καμία δικαιολογία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Επίσης, το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Από τα 222 σημεία που έχουν πάθει ζημιές, μόνο για τα 60 έχουν γίνει μελέτες, ενώ πολύ λιγότερα είναι σε φάση υλοποίησης, στα δημόσια κτίρια (Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου, Παλιό Δημαρχείο κ.ά.) δεν έχει δρομολογηθεί καμία επισκευή. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Κεφαλονιά, π.χ. μη αποκατάσταση σε ΓΝ Αργοστολίου, σε αρχαιολογικό μουσείο, ακαταλληλότητα κερκίδων - γηπέδου σε Αργοστόλι και κερκίδων σε Κεραμειές, εκκρεμότητες σε νέο γηροκομείο κ.ο.κ. Εξάλλου, πολλά σχολεία σε όλη την έκταση του νομού παραμένουν σε κοντέινερς. Το γραφείο του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) που συστάθηκε στο Ληξούρι, αμέσως μετά τους σεισμούς, έχει ακόμη σοβαρά προβλήματα λειτουργίας με μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των σεισμοπλήκτων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά, ανάμεσα στα άλλα, να επιστρέψουν τα χρήματα από τους κωδικούς για τους σεισμούς και να υπάρξει επαρκές χρηματοδοτικό πρόγραμμα με 100% κρατική ευθύνη για την αντιμετώπιση όλων των ζημιών και για την αντισεισμική θωράκιση - προστασία, να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση χρήματα του ταμείου της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές και να δοθούν στο λαό για τις ανάγκες του, να παραταθεί η επιδότηση ενοικίου για όλους τους άστεγους και να υπάρξουν ευεργετικά μέτρα για τους πληγέντες (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών), να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν όλα τα έργα σε υποδομές που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες σε όλο το νομό και να ενισχυθεί με εξοπλισμό και με πρόσληψη μόνιμου και κατάλληλα ειδικευμένου προσωπικού το ΤΑΣ Κεφαλονιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ