Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συστάσεις προς κυβέρνηση και «Αθήνα 2004»

Καλύτερη οργάνωση και συνεργασία μεταξύ αρμόδιων υπουργείων και Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τελικές προθεσμίες, ζήτησε χτες ο Ζακ Ρογκ

Ευθύνες στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και την κυβέρνηση, για τον κακό συντονισμό των υπουργείων και την αθέτηση χρονοδιαγραμμάτων σε αρκετούς τομείς της προετοιμασίας, επέρριψε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Ζακ Ρογκ.

Σ' αυτό το πλαίσιο ζήτησε επιτακτικά «καλύτερη οργάνωση και συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, αρμοδίων υπουργείων και Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων», ενώ προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη στελέχωση και οργάνωση της ΟΕΟΑ, προκειμένου να υπάρχει στο μέλλον «μεγαλύτερη ευελιξία για ταχύτερες αποφάσεις». Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε ποιες θα είναι αυτές, ενώ εμμέσως κατηγόρησε την κυβέρνηση για το μη συντονισμό των υπουργείων, λέγοντας πως «πρέπει να ενσωματωθούν καλύτερα τα υπουργεία στην πορεία προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και «πρέπει να επισπευστεί η λήψη αποφάσεων».

Πίσω από αυτές τις πιέσεις βρίσκονται οι μεγάλες πολυεθνικές - σπόνσορες της ΔΟΕ, οι οποίες πιέζουν να «κλείσουν» το ταχύτερο δυνατό επιχειρηματικές συμφωνίες με την Αθήνα. Αλλωστε το Μάρτη ξεκινά το πρόγραμμα μάρκετινγκ για την Ολυμπιάδα του 2004 και το «προϊόν» της Αθήνας μέχρι στιγμής δεν είναι ελκυστικό για τη ΔΟΕ.

Χτες, λοιπόν, ο Ζ. Ρογκ ξεκαθάρισε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο (έως ότου δηλαδή ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σϊδνεϊ) πρέπει να έχουν λυθεί θέματα που αφορούν την ασφάλεια, τα ραδιοτηλεοπτικά, τη διαμονή και φιλοξενία, χωρίς άλλη αναβολή. Επισήμανε, δε, ότι για πολλούς από αυτούς τους τομείς υπάρχουν νέες προθεσμίες, με το χαρακτήρα του κατ' επείγοντος.

  • Στο θέμα της φιλοξενίας ο Ζ. Ρογκ είπε ότι πρέπει μέσα στο Μάρτη το μνημόνιο της ΟΕΟΑ με την Ενωση Ξενοδόχων Αττικής πρέπει να γίνει τελική συμφωνία και συμπλήρωσε πως 30.000 δωμάτια πρέπει να βρεθούν έγκαιρα. Παρ' όλα αυτά το θέμα παραμένει ανοιχτό, μια και το Επιμελητήριο των ξενοδόχων διαφωνεί με το μνημόνιο.
  • Για τα ραδιοτηλεοπτικά ανέφερε πως η ΟΕΟΑ θα διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2000. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΟΕ δεν είδε με καλό μάτι το θέμα του διαγωνισμού, μια και επιθυμεί το θέμα να το χειριστεί ο Μ. Ρομέρο, ιδιοκτήτης του αμερικανικού δικτύου NBC και εκλεκτός της ΔΟΕ.
  • Στον τομέα της ασφάλειας πρόκειται να συσταθεί ειδική ΚεντρικήΔιοίκηση, στην οποία θα συμμετέχουν και τα συναρμόδια υπουργεία. Ειδικά γι' αυτό ο Ζ. Ρογκ τόνισε πως δε χωρούν καθυστερήσεις, γιατί «θα δημιουργηθεί πρόβλημα».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ζ. Ρογκ είπε ότι η ΔΟΕ δεν ανησυχεί μήπως το θέμα των επικείμενων εκλογών δράσει ως ανασταλτικός παράγοντας για την πορεία της προετοιμασίας. Ωστόσο, χτες, πηγές προσκείμενες στη ΔΟΕ διέρρεαν ότι στη Λωζάνη θα προτιμούσαν οι εκλογές να γίνουν το Μάρτη, ώστε έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσει η υπόθεση της Ολυμπιάδας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ