Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΤΡΑ - 2οι ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2019
Σε θολό τοπίο παραμένουν σημαντικά ζητήματα της διοργάνωσης

Με νέα επιστολή του ο δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης ζητά άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση για το οργανωτικό πλάνο των αγώνων

Σε θολό τοπίο όσον αφορά τον προγραμματισμό από πλευράς κυβέρνησης εξακολουθεί να βρίσκεται το πλάνο για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019 που θα διεξαχθούν στην Πάτρα. Οπως προκύπτει από πλευράς του δήμου Πάτρας, αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την επίσημη ανάληψη της διοργάνωσης από την πόλη, τα πράγματα παραμένουν «στον αέρα» όσον αφορά σημαντικά πρακτικά ζητήματα της διοργάνωσης, με ευθύνη και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα, μόλις πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης έστειλε μία ακόμη επιστολή (η δεύτερη σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα) προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, αφού ο χρόνος πιέζει.

Την ώρα που αναμένεται στην πόλη αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων για μια σειρά θεμάτων της διοργάνωσης (υπογραφή συμβολαίων ανάληψης, συνάντηση με την οργανωτική επιτροπή , επιθεώρηση έργων κ.λπ.), ο ίδιος ο δήμος στερείται ενημέρωσης για το πώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η διοργάνωση. Επίσης, όπως αποδείχθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, δεν έχει προβλεφθεί ούτε ένα ευρώ που να αφορά τη διοργάνωση. Την ίδια στιγμή, η μόνη ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης ήταν να καλέσει το δήμο να ορίσει τον εκπρόσωπό του στην οργανωτική επιτροπή. Πέραν όμως του οικονομικού, το τοπίο δείχνει να είναι ρευστό και σε άλλα επιμέρους αλλά εξίσου σημαντικά ζητήματα της διοργάνωσης, όπως για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων.

Αμεση ανάγκη η παρουσίαση του οργανωτικού πλάνου


Για το ζήτημα της έλλειψης ενημέρωσης για την παρουσίαση ενός ουσιαστικού πλάνου από πλευράς κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019, ο Κ. Πελετίδης την περασμένη Δευτέρα (15 Γενάρη) έστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, όπως προαναφέραμε, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ενώ καλούμαστε να ορίσουμε εκπρόσωπο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημέρωση πώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η διοργάνωση. Η επιμονή μας σε αυτό δεν είναι καθόλου μια πολιτική παραξενιά, αλλά έχει στόχο να διασφαλίσει τις αναγκαίες υποδομές για την πόλη, να προασπίσει το χαρακτήρα τους, όπως φυσικά και το δημόσιο χρήμα.

Θα ήθελα να επαναφέρω ορισμένα από τα ζητήματα που είχα θέσει στην πρώτη μου επιστολή, στα οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση.

Ζητούμε να μας ενημερώσετε κατά πόσο είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης διοργάνωσης από πλευράς της κυβέρνησης. Αν υφίσταται και πώς κατανέμεται ο σχεδιασμός των αναγκαίων έργων και της χρηματοδότησής τους από τη μεριά σας για το 2018 και το 2019. Ειδικά για το αθλητικό κέντρο στην Αγυιά, που είχε συμφωνηθεί από το Φλεβάρη του 2015 μεταξύ υπουργείου και δημοτικής αρχής, δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτα συγκεκριμένο.

Με εύλογη την ανησυχία μας για καθυστερήσεις που ήδη υπάρχουν, ζητάμε άμεσα να φέρετε σε γνώση μας όλο το σχεδιασμό σας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα σπαταληθεί ούτε ένα ευρώ, με αφετηρία καθυστερήσεις ή άλλες ακούσιες ενέργειες του υπουργείου σας».

Για το ζήτημα των χορηγών

Παράλληλα με το ζήτημα της ενημέρωσης για το οργανωτικό πλάνο των αγώνων, από πλευράς δήμου στις επιστολές προς τους αρμοδίους θίχτηκε και το θέμα της παρουσίας των χορηγών στη διοργάνωση και των όσων συνεπάγεται. Για το συγκεκριμένο θέμα, στην πρώτη επιστολή στα μέσα Δεκέμβρη που είχε στείλει ο Κ. Πελετίδης στον υφυπουργό Αθλητισμού επισημαινόταν μεταξύ άλλων:

«Η άποψή μας είναι ότι δυστυχώς τέτοιοι διεθνείς αγώνες έχουν μετατραπεί σε μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι χορηγοί και οι χορηγίες είναι ο εύσχημος τρόπος της όλο και πιο βαθιάς εμπορευματοποίησής τους, που οδηγεί αθλητές και αθλήτριες στον πρωταθλητισμό του ντόπινγκ, τους μετατρέπει σε αναλώσιμο υλικό ενός αδυσώπητου εμπορευματοποιημένου θεάματος κ.λπ.

Δεν θα θέλαμε οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες στην πόλη μας να αφήσουν ένα τέτοιο αποτύπωμα. Θα επιδιώξουμε - όσο περνάει από το χέρι μας - να μην αφήσουν τη σφραγίδα των πολυεθνικών αλλά των αθλητών, των ταλέντων, της φιλίας των λαών της Μεσογείου, που ειδικά στις μέρες μας, με οδηγό τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνονται και ματώνουν. Χωρίς την αυταπάτη ότι με την συμμετοχή του ο δήμος μας θα αποτρέψει την εμπορευματοποιημένη εικόνα και πραγματικότητα τέτοιων αθλητικών διοργανώσεων, θέλουμε να κάνουμε καθαρό και με τη θέση και με τη στάση μας ότι δεν θα συνεισφέρουμε στη διαιώνισή της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ