Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ανεβάζει τους τόνους για τη διαχείριση του Νείλου

ΚΑΪΡΟ.--

Στο επίκεντρο της κόντρας χωρών της βόρειας και ανατολικής Αφρικής έχει μπει η μελλοντική διαχείριση των νερών του ποταμού Νείλου μετά τις προσπάθειες της Αιθιοπίας να ολοκληρώσει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια το γιγαντιαίο Φράγμα της «Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD) και να γίνει ο «μεγάλος ρυθμιστής» της υδροδότησης χωρών της ευρύτερης περιφέρειας. Προχτές βράδυ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σήκωσε τη σημαία της «ειρήνης» σε Αιθιοπία και Σουδάν λέγοντας αφενός ότι η Αίγυπτος «δεν θα πάει σε πόλεμο με τα αδέλφια της», αφετέρου όμως προειδοποίησε με νόημα ότι η Αίγυπτος κάνει μεγάλες επενδύσεις στο στρατό και στην «προστασία της εθνικής ασφάλειας».

«Εδώ πρόκειται για μία ανάγκη εθνικής ασφάλειας (...) Εχεις τη στρατιωτική ισχύ να σε προστατεύει, να προστατεύσει την ειρήνη για την οποία μιλώ», είπε ο Σίσι, προσθέτοντας: «Πάντα εξασφαλίζουμε ότι μένουμε εντός των συνόρων μας, ότι δεν συνωμοτούμε σε βάρος άλλων ούτε αναμειγνυόμαστε στις υποθέσεις τους». Πρόσθεσε ότι στέλνει το μήνυμα αυτό άμεσα «στα αδέλφια μας σε Σουδάν και Αιθιοπία» για να γίνει ξεκάθαρος.

Ωστόσο, το μήνυμα Σίσι έρχεται περίπου δύο βδομάδες αφότου η κυβέρνηση του Σουδάν ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Κάιρο λόγω των συνεχιζόμενων διμερών εντάσεων με αφορμή ανεπίλυτες μακροχρόνιες μεθοριακές διαφορές, αλλά και τις κατηγορίες των σουδανικών αρχών προς την Αίγυπτο ότι εξοπλίζει και στηρίζει ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που δρουν σε περιοχές όπως το Νταρφούρ, το Βόρειο Κορντοφάν, κ.ά.

Επίσης, το διάγγελμα του Προέδρου Σίσι έγινε ενάμιση μήνα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ Αιγύπτου - Αιθιοπίας - Σουδάν για τη διαχείριση των νερών του Νείλου, τα οποία κατά 85% ξεδιψούν και αρδεύουν τις αγροτικές περιοχές της Αιγύπτου με βάση τη συμφωνία του 1959. Ωστόσο, το τεράστιο φράγμα GERD που φτιάχνει η Αιθιοπία με τη βοήθεια ιταλικού μονοπωλίου και τη χρηματοδότηση κινεζικών και άλλων κοινοπραξιών, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του μεγαλύτερου αφρικανικού υδροηλεκτρικού έργου παραγωγής Ενέργειας (πάνω από 6.000 MW), προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αίγυπτο και το Σουδάν, που θεωρούν ότι θα περιοριστεί η πρόσβασή τους στα νερά του Νείλου, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια μέχρι να γεμίσουν οι τεράστιοι ταμιευτήρες του αιθιοπικού φράγματος.

Επιπλέον, μικρότερο φράγμα έφτιαξε πριν από πέντε χρόνια και το Σουδάν στη βόρεια περιοχή Μερόου (Merowe Dam) και θεωρείται έως σήμερα το μεγαλύτερο σύγχρονο υδροηλεκτρικό έργο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών στο Σινά(2022-05-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2020-06-16 00:00:00.0)
Προώθηση της αφρικανικής «ολοκλήρωσης» για τα συμφέροντα μονοπωλίων(2018-01-31 00:00:00.0)
Κινέζικος κατασκευαστικός «πυρετός»(2015-04-04 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι τόνοι(2013-06-11 00:00:00.0)
Βίαιες απαλλοτριώσεις γης(2012-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ