Associated Press |
Αριστερά, στιγμιότυπα από τις συγκεντρώσεις στην Ουάσιγκτον |
Ενα Σαββατοκύριακο αποκλειστικά αφιερωμένο στην ειρήνη, αυτό που πέρασε όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από 40 διαφορετικές χώρες και στις πέντε ηπείρους αντιτάχθηκαν στα σχέδια πολέμου, ενεργώντας με το να πάρει μέρος σε διαδηλώσεις και μην παραμένοντας σε ευχολόγια. Ισως το πιο συγκλονιστικό μήνυμα ελπίδας το έστειλαν οι δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, που μπόρεσαν να υψώσουν το ανάστημά τους μέσα σε μία ατμόσφαιρα υστερίας, αψήφησαν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τις απειλές και έδωσαν το «παρών» το Σάββατο στην αμερικανική πρωτεύουσα, για να διαδηλώσουν κατά των επικείμενων αντιποίνων των ΗΠΑ, της εξομοίωσης των Αράβων με τους τρομοκράτες και των ρατσιστικών αισθημάτων που αυτή γεννά στον κόσμο.
Για το Σαββατοκύριακο που πέρασε, τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και το φιλειρηνικό κίνημα είχαν προγραμματίσει μεγάλες διαδηλώσεις, μιας και επρόκειτο να γίνουν οι ετήσιες συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τελικά ματαιώθηκαν, όμως χιλιάδες -οι διοργανωτές και των δύο διαδηλώσεων δίνουν ένα συνολικό αριθμό έως και 25.000, κατευθύνθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης.
Παράλληλα, η πόλη ήταν πραγματικά ένα απόρθητο κάστρο, όπου ορατά ήταν ακόμη και στρατιωτικά οχήματα και άρματα, ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τους χιλιάδες μυστικούς και την πάνοπλη αστυνομία.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες και κυρίως την προπαγάνδα, προκειμένου να δυσφημιστεί η διαδήλωση -ακόμη και αντιδιαδήλωση οργανώθηκε- ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν και πολύς και αποφασισμένος να ανατρέψει τα σχέδια πολέμου των ΗΠΑ, τονίζοντας στα συνθήματα που φώναξε ότι «ο πόλεμος δεν είναι λύση», καθώς «Κάτω ο πόλεμος και ο ρατσισμός», «Οι ΗΠΑ είναι η κύρια πηγή τρομοκρατίας», «Οχι άλλα αθώα θύματα» κ.ά.
Οι διαδηλωτές απάντησαν με τον καλύτερο τρόπο στους Αμερικανούς και διεθνείς «μουτζαχεντίν», που επιθυμούν να σιδεροδέσουν τον πλανήτη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σκοποί τους, οι στόχοι τους και κατορθώνοντας μετά το αρχικό σοκ, με τη συνεπή στάση που υιοθέτησαν να αποκρούσουν τις αστυνομικές προκλήσεις...
«Γιατί;» Εγραφε ένα πανό και λίγο παρακάτω «Η απάντηση βρίσκεται στην κακή χρήση της στρατιωτικής μας δύναμης σε όλο τον κόσμο και στη συμπεριφορά των αμερικανικών επιχειρήσεων» και ο διαδηλωτής που το έφερε θύμισε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι αυτή που προκάλεσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ ένας άλλος συμπλήρωνε ότι ο Μπους χρησιμοποιεί τις επιθέσεις ως πρόσχημα για την περιστολή των ατομικών ελευθεριών.
Ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν μέρος στη διαδήλωση ήταν δεκάδες φιλειρηνικές και αντικαπιταλιστικές οργανώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις με κύριο εκπρόσωπό τους, τη Γενική Συνομοσπονδία AFL-CIO, η ομάδα κοινωνικής ανυπακοής Ruckus Society, πλείστες μη-κυβερνητικές οργανώσεις, ο πρόεδρος της Κομμουνιστικής Νεολαίας των ΗΠΑ, Λίμπερο ντε λα Πιάνα, αλλά και ξένες αντιπροσωπείες, μεταξύ αυτών ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κ. Αλυσσανδράκης, στελέχη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και των Τούτι Μπιάνκι από την περιοχή της Βενετίας από την Ιταλία εννοείται...
Αυτά περίπου έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον, όμως διαδηλώσεις έγιναν από τη βόρεια Πολιτεία του Μέιν έως και το Τέξας. Η κύρια αιχμή, όμως, των διαδηλώσεων ήταν οι μεγάλες πόλεις. Χιλιάδες Ααμερικανοί έδωσαν λοιπόν μαχητικό «παρών» στις συγκεντρώσεις που έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο και στο γειτονικό Μπέρκλεϊ, στο Σικάγο, στο Πόρτλαντ, στο Σιάτλ και ουδείς πρέπει να ξεχνά τη «λαβωμένη» Νέα Υόρκη, όπου και εκεί οι διαδηλωτές κάποιες στιγμές ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομική βία, χωρίς όμως τα επεισόδια να επεκταθούν.