Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβολές ταινιών από την Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής

Σκηνή από την ταινία «Metropolis»
Σκηνή από την ταινία «Metropolis»
Η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο», που μας έχει συνηθίσει στις προβολές ωραίων και ποιοτικών ταινιών, για το μήνα Γενάρη διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές αφιερωμένες στον γερμανικό εξπρεσιονισμό. Το κίνημα του εξπρεσιονισμού εξέφραζε τις κοινωνικές αντιφάσεις και αντιθέσεις που υπήρχαν στη Γερμανία των αρχών του 20ού αιώνα. Η προσφορά του στην εξέλιξη της τέχνης παραμένει ανεκτίμητη.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

  • Τετάρτη 10 Γενάρη: «Ο Ψαλιδοχέρης» του Τιμ Μπάρτον, ΗΠΑ, 1990.

Ο Τιμ Μπάρτον, φανερά επηρεασμένος από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, γύρισε την ταινία «Ο Ψαλιδοχέρης» αποτίνοντας τον προσωπικό του φόρο τιμής στην εξπρεσιονιστική ταινία του Ρόμπερτ Βίνε «Το Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι». Στο γοτθικό του παραμύθι «Ο Ψαλιδοχέρης», αφηγείται την ιστορία ενός τεχνητού άνδρα και απεικονίζει τα αισθήματα της μοναξιάς του και της δυσκολίας που έχει να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους, καθώς παλεύει να βρει τη θέση του μέσα σε ένα πολύχρωμο αστικό περιβάλλον. Παίζουν: Τζόνι Ντεπ, Γουαϊνόνα Ράιντερ, Αλαν Αρκιν, Βίνσεντ Πράις.

  • Τετάρτη 17 Γενάρη: «Metropolis» του Φριτς Λανγκ, Γερμανία, 1927.

Στο μέλλον, η πόλη «Metropolis» είναι το στολίδι του σύγχρονου κόσμου. Παράδειγμα υψηλής τεχνολογίας, στολίδι της πιο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με εντυπωσιακά πανύψηλα κτίρια, εναέρια κυκλοφορία, όπου η διασκέδαση και ο πλούτος βρίσκονται σε αφθονία. Ενας εξελιγμένος παράδεισος που όμως απολαμβάνουν οι λίγοι. Ενας καλολαδωμένος μηχανισμός, που λειτουργεί νύχτα - μέρα από τον εξαντλητικό κόπο και μόχθο των εργατών.

  • Τετάρτη 24 Γενάρη: «Το Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι» του Ρόμπερτ Βίνε, Γερμανία, 1920.

Βωβή ταινία τρόμου. Ξεχωρίζει για την πρωτοποριακή αισθητική και την εφιαλτική και απόκοσμη ατμόσφαιρά της. Ενα κορυφαίο δημιούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού, που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους σκηνοθέτες.

  • Τετάρτη 31 Γενάρη: «Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου» του Φρίντριχ Β. Μουρνάου, Γερμανία, 1922.

Bωβή ταινία τρόμου. Πρόκειται για την πρώτη ταινία του γερμανικού εξπρεσιονισμού που βγάζει τους πρωταγωνιστές έξω από τα στούντιο και συνδυάζει τα επιτηδευμένα οξυκόρυφα σκηνικά με τα φυσικά ντεκόρ. Επίσης πρόκειται για την πρώτη ταινία που εκμεταλλεύτηκε το θρύλο του Δράκουλα.

Οι προβολές θα γίνουν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του δήμου Καισαριανής (Βρυούλων 125 & Κλαζομενών), στις 19.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ