Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ
Φέρνουν πολυνομοσχέδιο - φωτιά για το λαό

«Προ των πυλών» βρίσκεται η κατάθεση του νέου πολυνομοσχεδίου - εφαρμοστικού νόμου για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», ενώ «στα γεμάτα» πλέον «τρέχουν» και οι αντιλαϊκές διεργασίες αναφορικά με την 4η «αξιολόγηση», στην πορεία βέβαια για να πάρουν τη μορφή των μνημονίων της «επόμενης μέρας».

Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου - τερατουργήματος θεωρείται η 8η Γενάρη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί και νωρίτερα, προκειμένου να ψηφιστεί με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες, ενόψει και της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 11 Γενάρη. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει στη συνέχεια το Γιούρογκρουπ, που αναμένεται να επικυρώσει την επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία στο πλαίσιο της συνεδρίασης στις 22 Γενάρη, με βάση βέβαια και τη νέα «έκθεση συμμόρφωσης» (compliance report) που συντάσσει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η «επικαιροποιημένη συμφωνία» έρχεται να επιβεβαιώσει την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με την ενίσχυση της φοροληστείας, την κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, τα νέα χτυπήματα στα εργατικά - λαϊκά διακαιώματα, σε συνδυασμό με το μπαράζ των αναδιαρθρώσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Τμήμα αυτής της πολιτικής αποτελεί και το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, σε συνέχεια βέβαια των απανωτών αντιλαϊκών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν την περασμένη βδομάδα υπό μορφή τροπολογιών.

Στο πολυνομοσχέδιο «δεσπόζει» βέβαια το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, η προσπάθεια της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου να βάλει εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων. Περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μιας ακόμα φουρνιάς από πρώην ΔΕΚΟ.

Ταυτόχρονα, σειρά προτεραιότητας στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο παίρνουν και άλλα ζητούμενα του κεφαλαίου, όπως αυτό για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να στηρίξει με φτηνό δανεισμό το νέο γύρο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με ρυθμίσεις όπως:

  • Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές λαϊκών νοικοκυριών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ η σχετική διάταξη αναμένεται να περιλάβει και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Διατάξεις στήριξης των τραπεζικών ομίλων κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών χρεωμένων επιχειρήσεων, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα νέα δάνεια που θα χορηγούνται στο εξής οι τράπεζες έχουν την πρώτη θέση και μάλιστα για το 100% επί των εγγυήσεων και των υποθηκών, εξασφαλίζοντας πλήρως τα «νώτα» τους.
Αντιλαϊκά προαπαιτούμενα χωρίς πάτο

Ταυτόχρονα, «στα σκαριά» βρίσκεται πλέον η νέα «σοδειά» με τα ακόμη 82 προαπαιτούμενα του επόμενου - 4ου - κύκλου «αξιολόγησης», που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάη του 2018, σύμφωνα με το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα.

Το πλαίσιο δίνεται άλλωστε στο «συμπληρωματικό μνημόνιο», όπου βασικό ζητούμενο είναι η ολόπλευρη εφαρμογή της γκάμας με τα αντεργατικά μέτρα της προηγούμενης «μνημονιακής περιόδου» σε «μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» (τουλάχιστον μέχρι το 2022), ενώ περιλαμβάνονται τόσο τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας «αξιολόγησης», όσο και αυτά που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, με άξονες την «αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», τη «διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», την «ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις», καθώς και τη διαμόρφωση, όπως λένε, «σύγχρονου κράτους και δημόσιας διοίκησης».

Τα πάντα υποτάσσονται στη στρατηγική για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων με ένα μπαράζ διαρθρωτικών παρεμβάσεων, παράλληλα βέβαια και σε συνδυασμό με την κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες, τους «κόφτες» διαρκείας και τη φοροληστεία.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, εκκινούν και οι διεργασίες αναφορικά με την «αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας» του υπάρχοντος νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», καθώς σύμφωνα με το «συμπληρωματικό μνημόνιο», με ορόσημο το Φλεβάρη του 2018, ο νόμος 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) θα έχει τροποποιηθεί.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με στόχο βέβαια τη σύντμηση του χρονοδιαγράμματος για την κήρυξη των πλειστηριασμών και μάλιστα χωρίς την έγκριση των δικαστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «λύση» που προωθείται αφορά τη διαμόρφωση κάποιου «εξωδικαστικού μηχανισμού», ο οποίος και θα κρίνει, καταρχάς, το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε καθεστώς «δικαστικής προστασίας», ζήτημα το οποίο μέχρι σήμερα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Στη συνέχεια και μόνο εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», η υπόθεση θα πηγαίνει στο δικαστήριο.

«Κοπτοραπτική» με τα «κοινωνικά μερίσματα»

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να θολώσει το πεδίο, διαφημίζοντας τα κάθε είδους λεγόμενα «κοινωνικά μερίσματα», ενώ την ίδια ώρα έχει φτάσει στο σημείο να πετσοκοκόβει προϋπολογισθέντα κονδύλια ακόμη και για το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», για το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών στο φετινό 11μηνο (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2017 εκταμιεύτηκαν ποσά ύψους μόλις 485 εκατ. ευρώ, κατά πολύ χαμηλότερα ακόμα και από τον προϋπολογισθέντα στόχο για 747 εκατ., σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής».

Οπως προκύπτει στο φετινό 11μηνο, τα ποσά για τη λεγόμενη «αλληλεγγύη» υπολείπονται κατά 262 εκατ. σε σχέση με τον ετήσιο στόχο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ