Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εντείνονται οι πιέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια

Από προηγούμενη συνάντηση της Φ. Μογκερίνι με τους πρωθυπουργούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι στην ΕΕ
Από προηγούμενη συνάντηση της Φ. Μογκερίνι με τους πρωθυπουργούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι στην ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Οι προοπτικές ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και η «Στρατηγική της ΕΕ» για την περιοχή, που αναμένεται να ανακοινώσει τον ερχόμενο Φλεβάρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητήθηκαν χτες βράδυ στις Βρυξέλλες σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε στους ηγέτες έξι δυτικοβαλκανικών χωρών η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε ανακοίνωση εκπροσώπου της ΕΕ, τονίζεται ότι η τελευταία «έχει αφοσιωθεί» στο στόχο ενίσχυσης της διεύρυνσης με χώρες της περιοχής, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα «για να σημειωθεί μη αναστρέψιμη πρόοδος» στη διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ.

Η συνάντηση της Μογκερίνι με τους ηγέτες Σερβίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Κοσσυφοπεδίου είναι η έκτη κατά σειρά που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου», την οποία ξεκίνησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την ενταξιακή διαδικασία χωρών της περιοχής, με φόντο τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ΗΠΑ, που θέλουν και ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει πάντως να παρατηρήσει κανείς ότι το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκίνησε στη Μόσχα διήμερη επίσημη επίσκεψη. Σήμερα, μάλιστα, ο Βούτσιτς αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσουν θέματα πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής - τεχνολογικής συνεργασίας, καθώς και στον τομέα της Ενέργειας, καθώς η Σερβία καλύπτει όλες τις ενεργειακές της ανάγκες με εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Επιπλέον, το δείπνο της Μογκερίνι γίνεται τρεις μέρες αφότου συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή για πρώτη φορά επίσημα από κοινού οι κυβερνήσεις Αλβανίας και ΠΓΔΜ, στην αλβανική μεθοριακή νοτιοανατολική πόλη Πόγραδετς, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αλβανικής πλατφόρμας», που προβλέπει «ανοιχτά σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών με στόχο, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη κίνηση προσώπων και εμπορευμάτων.

Επεισόδια στα Τίρανα

Χτες, πάντως, πάνω από 3.000 διαδηλωτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση του διορισμού της προσωρινής γενικής εισαγγελέα, Αρτα Μάρκου, και προσπάθησαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο πετώντας φωτοβολίδες και δακρυγόνα. Τελικά απωθήθηκαν από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, αποτυγχάνοντας να εμποδίσουν την ψηφοφορία στη Βουλή, που επικύρωσε το διορισμό με τις 69 ψήφους κυβερνητικών βουλευτών και δύο αποχές. Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας το διορισμό της Μάρκου «συνταγματικό πραξικόπημα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ο αρχηγός του κεντροδεξιού «Δημοκρατικού Κόμματος», Λουλζίμ Μπασά, ισχυρίστηκε ότι οι χτεσινές κινητοποιήσεις είναι «η αρχή λαϊκού ξεσηκωμού» και ανήγγειλε συνέχεια μέσα στις πρώτες βδομάδες του Γενάρη. Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός της Μάρκου από τη Βουλή προκάλεσε την ικανοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, που σχολίασε ότι οι διαξιφισμοί κυβέρνησης - αντιπολίτευσης δείχνουν πως «επιτέλους εφαρμόζονται οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ