Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Διαδηλώσεις Κούρδων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.--

Κούρδοι διαδηλωτές πυρπόλησαν προχτές τα γραφεία των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς και της επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης έπειτα από το αεροπορικό εμπάργκο που επέβαλε στην αυτόνομη περιοχή η ιρακινή, ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK, του Μασούντ Μπαρζανί), της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (UPK, που ιδρύθηκε από τον Τζαλάλ Ταλαμπανί), του κόμματος Γκοράν (Goran), της Ισλαμικής Ενωσης και της Ισλαμικής Ομάδας καθώς και σε ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «Κάτω οι κλέφτες», «Θάνατος στον Μπαρζανί», «Κάτω η κυβέρνηση της διαφθοράς» ή ακόμη «Κάτω η κυβέρνηση που έχασε διαφιλονικούμενες περιοχές».

Ως γνωστόν, στις 25 Σεπτέμβρη, ο πρώην Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί οργάνωσε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρά την αντίθεση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης. Στο δημοψήφισμα το «ναι» επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά η Βαγδάτη ουδέποτε αναγνώρισε το αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ