Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Παζάρι για το ενδεχόμενο και τους όρους νέων διαπραγματεύσεων

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αν και παραμένουν οι δισταγμοί πολλών

Από τις πρόσφατες πενθήμερες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, που ανέβασαν την ένταση στην περιοχή
Από τις πρόσφατες πενθήμερες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, που ανέβασαν την ένταση στην περιοχή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΜΟΣΧΑ.--

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε στιγμή με τη Βόρεια Κορέα, αν το θέλει και εκείνη, και είμαστε έτοιμοι να έχουμε την πρώτη συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις». Τα παραπάνω δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, μιλώντας σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council» στην Ουάσιγκτον, και αφού διευκρίνισε ότι ένας διάλογος θα χρειαστεί πρώτα να υπάρξει μια περίοδος «ηρεμίας» (δηλαδή χωρίς νέες βαλλιστικές δοκιμές), συμπλήρωσε: «Ας συναντηθούμε απλά. Μπορούμε να μιλήσουμε για τον καιρό αν θέλετε. Μπορούμε να μιλήσουμε για το αν θα είναι το τραπέζι (των συζητήσεων) τετράγωνο ή στρογγυλό, αν αυτό είναι που θα προκαλέσει ενθουσιασμό».

Οι δηλώσεις του ήρθαν να επιβεβαιώσουν ακόμα μια φορά το πόσο σύνθετο είναι το παζάρι και πόσο έντονες οι διεργασίες που μαίνονται σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπου το ενδεχόμενο και οι όροι πιθανών συνομιλιών για την Κορεατική Χερσόνησο θα επιδράσουν πολλαπλά στις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Τίλερσον υποστήριξε ότι στις πρόσφατες επαφές του με Κινέζους αξιωματούχους συζήτησε για τρόπους «διασφάλισης» του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, σε περίπτωση που «καταρρεύσει η κυβέρνηση στην Πιονγιάνγκ». Ισχυρίστηκε μάλιστα - σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή - ότι το Πεκίνο πρόσφερε διαβεβαιώσεις πως θα αποτραβήξει τις δυνάμεις του από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, αν οι (στρατιωτικές) δυνάμεις των ΗΠΑ χρειαζόταν να μπουν στη Βόρεια Κορέα.

Μετά απ' αυτήν την παρέμβαση Τίλερσον, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση κρίνοντας σκόπιμο να σημειώσει ότι «οι απόψεις του Προέδρου (σ.σ. των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ) για τη Βόρεια Κορέα δεν έχουν αλλάξει... Η Βόρεια Κορέα ενεργεί με τρόπο μη ασφαλή. Οι ενέργειές της δεν ωφελούν κανέναν και σίγουρα όχι την ίδια».

Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Λου Κανγκ δήλωσε πως η χώρα του καλωσορίζει όλες τις προσπάθειες εκτόνωσης των εντάσεων και προώθησης του διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος στη Χερσόνησο. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Κίνα ελπίζει να μπορέσουν ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα να συναντηθούν «στα μισά του δρόμου» και να λάβουν ουσιαστικά βήματα για διάλογο. Μεταξύ άλλων, ο Λου επανέλαβε ότι στη Χερσόνησο «δε μπορεί να επιτραπεί ούτε ο πόλεμος ούτε το χάος», αποφεύγοντας - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τους παραπάνω ισχυρισμούς Τίλερσον για «συνεννοήσεις» Κίνας - ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, που την περασμένη βδομάδα είχε πολυήμερες επαφές στην Πιονγιάνγκ, δήλωσε ότι οι Βορειοκορεάτες δεν δεσμεύτηκαν καθόλου για νέες συνομιλίες, αλλά θεωρεί ότι η επίσκεψή του άφησε «την πόρτα ανοιχτή» και ότι «τώρα η πόρτα για τη λύση μετά από διαπραγμάτευση θα ανοίξει διάπλατα».

Πάντως, στο Τόκιο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Αμπε διαμήνυαν ανώνυμα ότι αν και η διπλωματική λύση «είναι η μόνη αποδεκτή», δεν είναι τώρα η στιγμή για νέες συνομιλίες.

Από την άλλη μεριά, στη Μόσχα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σεργκέι Ριαμπκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τίλερσον, είπε ότι «φυσικά στηρίζουμε αυτήν την προσέγγιση», εξηγώντας ότι η Ρωσία θα ήθελε να δει «πρακτικά μέτρα να ακολουθούν» τέτοιες δηλώσεις. Ολα αυτά, ενώ ορισμένα ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας έφτασε για επαφές στην Πιονγιάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ