Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, κλείνει τα 20 του χρόνια. Σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση ξεκινά αύριο Σάββατο 2 Δεκέμβρη στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ) και εξαπλώνεται σε άλλες 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι και Γαστούνη), καθώς και σε δεκάδες χωριά. Για μια βδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι.

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 69 ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (13), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (16), Μικρού Μήκους Animation (20) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (20). Από πέρυσι, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή), φιλοξενείται στην Αμαλιάδα.

Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 238 ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων από 40 χώρες, μια επιλογή που έγινε από ένα σύνολο περισσότερων από 1.800 ταινίες (!) που υποβλήθηκαν φέτος στην Camera Zizanio. Στο ελληνικό τμήμα θα προβληθούν 123 ταινίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες κατανέμονται ηλικιακά, 38 για την κατηγορία Α (έως 12 ετών), 44 για την κατηγορία Β (13 - 16 ετών) και 30 για την κατηγορία Γ (17 - 20 ετών). Παράλληλα θα παρουσιαστούν 96 ταινίες από την Ευρώπη και 19 ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο. Το πρόγραμμα της Camera Zizanio περιλαμβάνει ακόμα και ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, αλλά και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από 10χρονα παιδιά (χωρίς καμία βοήθεια ενήλικα).

Μια βδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στο μαγικό κόσμο της εικόνας. Ελληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρεμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν και φέτος προβολές για σχολεία με δωρεάν είσοδο. Τα σχολεία όμως πρέπει να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές (e-mail: neanikoplano@gmail.com, τηλ. 2108664030 και 2108664470) για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και τον αριθμό των μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ