Τη νοθεία και τις εκφυλιστικές διαδικασίες που έχουν προδιαγράψει οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για το συνέδριο της ΠΝΟ (23 και 24 Νοέμβρη) καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με ανακοίνωσή τους προς τους ναυτεργάτες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Τα σωματεία τονίζουν ότι «με την παρέμβαση των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρείται να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση που σημαδεύει τις εξελίξεις στην Ομοσπονδία για πολλά χρόνια», η οποία αλλοιώνει το συσχετισμό δυνάμεων συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επιχειρείται δηλαδή η «διαμόρφωση ενός νόθου συνεδριακού σώματος, που θα προσπαθήσει να πάρει αποφάσεις που δεν υπηρετούν τα ναυτεργατικά συμφέροντα και έχουν το στίγμα της στήριξης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου».
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το αντιδραστικό καταστατικό της ΠΝΟ δεν προβλέπονται απλή αναλογική και εκλογή διοίκησης, αλλά μόνο εκλογή γενικού γραμματέα, ισχύουν περιορισμοί στην εκπροσώπηση μεγάλων συνδικαλιστικών ενώσεων (π.χ. από την ΠΕΜΕΝ «κόβονται» 14 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι) κ.λπ., αλλοιώνοντας τη σύνθεση του συνεδρίου.
Εξίσου χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνεται, είναι ότι 8 σωματεία της ΠΝΟ (ΠΕΠΕΝ, ΠΕΜΕΚΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, Οικονομικοί Αξιωματικοί, Πρακτικοί Πλοίαρχοι, Ναύτες M/S-Π/Κ-Ο/Γ, Προσωπικό Τροφοδοσίας, Φροντιστές), δεν συμμετέχουν στα συνέδρια του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, γιατί αρνούνται να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα νομιμοποίησης των αντιπροσώπων τους.
Τα ταξικά σωματεία, αναδεικνύοντας τον επιζήμιο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για τους ναυτεργάτες, για τη μάχη που δίνουν ενάντια την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει στα δικαιώματά τους εφοπλιστές, κυβέρνηση και ΕΕ, μαζί με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, σημειώνουν ότι ο επικεφαλής των δυνάμεων αυτών, που είναι ο γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλάς, «σε συνεργασία με τους εφοπλιστές και τη Διεθνή Οργάνωση Μεταφορών (ITF)» συνυπογράφει «συμβάσεις έναντι αμοιβής 5.000 δολαρίων για κάθε ελληνόκτητο πλοίο με ξένη σημαία, για να μην εφαρμόζεται ελληνική κλαδική ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες, αλλά συμβάσεις με μισθούς πείνας, από τη χώρα προέλευσής τους», χωρίς δικαιώματα. Υπολογίζουν ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΠΝΟ, η «ετήσια χρηματοδότησή» της από τους εφοπλιστές για να μην εφαρμόζεται η ΣΣΕ, δηλαδή για τη σταδιακή της κατάργηση, «είναι 3.500.000 έως 4.000.000 ευρώ».
Απαιτούν, επίσης, όλα τα σωματεία να καταθέσουν τα απαραίτητα στοιχεία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων τους στο συνέδριο της ΠΝΟ και να σταλούν έγκαιρα στις διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων οι εισηγήσεις (απολογισμός - προγραμματισμός).
Διεκδικούν την κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτιλία και τονίζουν ότι από τις εξελίξεις «αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της οργάνωσης των ναυτεργατών και της αλλαγής του συσχετισμού υπέρ του ταξικού κινήματος, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος».
«Ρίχνουμε» καταλήγουν «όλες τις δυνάμεις μας για την οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών μαζί με τους άλλους κλάδους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με άμεση απεργιακή απάντηση του εργατικού κινήματος για την προστασία του απεργιακού δικαιώματος» και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.