Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα η μουσική παράσταση «Misterio bummmmm», αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, φιλοξενείται σήμερα Τετάρτη, στις 21.00, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς New Star Art Cinema», στο πλαίσιο του αφιερώματος που διοργανώνει η «New Star», τιμώντας τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ο τίτλος της μουσικής παράστασης, «Misterio bummmmm», σε επιμέλεια του συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη. Στην παράσταση θα παρουσιαστούν: Μελοποιημένα αποσπάσματα από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του Μαρξ και του Ενγκελς, Καντάτα πάνω στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Πέτρογκραντ 1917», σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου, και τα «Κόκκινα Τραγούδια» - εργατικά τραγούδια του 1927.

«Η μουσική αυτή βραδιά στηρίζεται στην ιδέα ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, μαζί με τους δύο παγκόσμιους πολέμους από τα κορυφαία του 20ού αιώνα, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς σε όποια ιδεολογία και αν ανήκει. Η Οκτωβριανή Επανάσταση και τα συμπεράσματα στα οποία οδήγησε την ανθρωπότητα αποκτούν ολοένα και πιο επίκαιρο χαρακτήρα σήμερα, ενώ η τεράστια σημασία της επηρέασε, επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις Τέχνες και τα Γράμματα», σημειώνει ο Μ. Τρανουδάκης.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Στο πρώτο μέρος, θα παρουσιαστούν τρία μελοποιημένα αποσπάσματα από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ενγκελς, σε ερμηνεία Δημήτρη Βουτσά, και μία καντάτα πάνω στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Πέτρογκραντ 1917». Ερμηνεύει η Σοφία Μιχαηλίδου.

Στο πιάνο ο Μ. Τρανουδάκης και στα κρουστά οι Μαρίνος Τρανουδάκης και Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

Στο δεύτερο μέρος, ο Μ. Τρανουδάκης παρουσιάζει το περιεχόμενο μιας εξαιρετικά σπάνιας έκδοσης του 1927 με χορωδιακά τραγούδια, σε δική του σύλληψη. Τα «Κόκκινα Τραγούδια» αποτελούν το ρεπερτόριο που ερμήνευαν οι εργατικές χορωδίες, οι οποίες αποτελούσαν μια γενικευμένη τάση της εποχής, στο πλαίσιο της διάδοσης της Τέχνης στην εργατική τάξη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόλογος της έκδοσης του 1927 περιείχε οδηγίες κατάρτισης μιας εργατικής χορωδίας.

Σε θέση εργατικής χορωδίας, η Χορωδία του Πάντειου Πανεπιστημίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Βρυζάκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ