Κυριακή 5 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Δυναμώνουν τα παζάρια και οι κόντρες...

Από τις πρόσφατες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν
Από τις πρόσφατες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν
Οσο αραιώνουν σταδιακά οι συγκρούσεις σε πεδία μαχών στη Συρία και κατακάθεται ο κουρνιαχτός, τόσο φαίνεται να «φουντώνουν» η ένταση και οι ζυμώσεις στα τραπέζια διαπραγμάτευσης που στήνονται το τελευταίο διάστημα σε Αστάνα, Γενεύη και (σε λίγες βδομάδες...) στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» του «μοιράσματος της πίτας» ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτό οφείλεται στη φανερή αποδυνάμωση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στις περισσότερες επαρχίες της Συρίας, δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης με πρόσκληση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Η λυκοσυμμαχία ανάγκης που έστησε ακολούθως η Ρωσία με την Τουρκία και το Ιράν, η φαγωμάρα που ξέσπασε (αρχές Ιούνη) μεταξύ ισχυρών μοναρχιών του Κόλπου (Κατάρ - Σαουδική Αραβία) και η αλλαγή ηγεσίας (όχι όμως και πολιτικής!) στις ΗΠΑ άλλαξαν τα δεδομένα. Μεταξύ άλλων, επέτρεψαν στο συριακό στρατό (σε συνεργασία με Ρώσους, Ιρανούς και Λιβανέζους συμμάχους του στη «Χεζμπολάχ») να ανακτήσει σημαντικές περιοχές σχεδόν σε όλη την επικράτεια της χώρας. Με εξαίρεση τη Ράκα και τις σημαντικές πετρελαιοπηγές της Ντέιρ Εζόρ που ανέκτησαν τον περασμένο μήνα, οι Κούρδοι και Αραβες μαχητές των (υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ) «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων»...

Οι επιτυχίες του συριακού στρατού και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις προκάλεσαν αναβρασμό στους κόλπους της συριακής «αντιπολίτευσης» που σε σημαντικό βαθμό ελέγχεται από ξένες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία κ.ά. Παράλληλα, ανάγκασαν διάφορους «χορηγούς» να μειώσουν την υποστήριξή τους σε οργανώσεις αντικαθεστωτικών.

Και ενώ διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις διατείνονται ότι επιθυμούν την «εδαφική ακεραιότητα» της Συρίας, τα νέα δεδομένα στα πεδία των μαχών επηρεάζουν σημαντικά τις εξελίξεις στις διπλωματικές διαβουλεύσεις και, σε ένα βαθμό, επιβάλλουν λύσεις στα μέτρα νικητών που προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων (και όχι αυτά των λαών...).

Από παζάρι σε παζάρι...

Οι εξελίξεις επιδρούν αναπόφευκτα στα τραπέζια διαπραγμάτευσης. Οι προσπάθειες ΗΠΑ, ΕΕ και μοναρχιών του Κόλπου να επιβάλουν (έως πρότινος) στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων της Γενεύης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τους δικούς τους συνομιλητές και τους δικούς τους όρους αρχίζουν να συναντούν δυσκολίες.

Η διαφαινόμενη αύξηση της γεωπολιτικής ισχύος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή αναβαθμίζει το ρόλο της στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον «τερματισμό του πολέμου». Αυτό φάνηκε στις ενδοσυριακές διαβουλεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν Δευτέρα και Τρίτη στην Αστάνα του Καζακστάν. Στο ανακοινωθέν Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας (που το υπέγραψαν με την ιδιότητα των εγγυητριών δυνάμεων της εκεχειρίας στη Συρία), γνωστοποιείται ρωσική πρόταση για τη δημιουργία ενός «Κογκρέσου Συριακού Εθνικού Διαλόγου», με τη συμμετοχή δεκάδων οργανώσεων της αντιπολίτευσης και της συριακής κυβέρνησης.

Το υπό συγκρότηση «Κογκρέσο Συριακού Εθνικού Διαλόγου» αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στις 18 Νοέμβρη, με δύο βασικά θέματα στην ατζέντα: α) Την κατάρτιση νέου Συντάγματος, β) τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Αντιρρήσεις

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε ήδη πρόσκληση σε 33 συριακές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις και στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Ασαντ, που ανταποκρίθηκε θετικά. Από τις 33 οργανώσεις, αρνήθηκαν έως τώρα να συμμετάσχουν δύο από τις μεγαλύτερες: Η «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» που ελέγχεται κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και ο «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός», που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Αντίθετα, θετική ήταν η ανταπόκριση των Κούρδων των δυνάμεων YPG της Συρίας, που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Σότσι, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας. Χώρα που συμμετέχει ταυτόχρονα και στη λυκοσυμμαχία με Ρωσία και Ιράν και στον «Διεθνή Συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Επιπλέον, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο συριακό έδαφος που ξεκίνησε πριν από μερικές βδομάδες στο πλαίσιο της λεγόμενης «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ προκαλεί δυσφορία στη Δαμασκό. Μεσοβδόμαδα, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, επανέλαβε τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης για τη δράση των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιντλίμπ, επισημαίνοντας πως γίνεται «παράνομα και κατά παράβαση των στόχων των συνδιασκέψεων της Γενεύης». Πρόσθεσε ότι το Ιντλίμπ «θα επανέλθει στην πατρίδα», πως η Ράκα (πρώην «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου των ισλαμιστών) «είναι αναπόσπαστο τμήμα της Συρίας» και τα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) υψώματα του Γκολάν «θα απελευθερωθούν...».

Οι Κούρδοι του Ιράκ

Το ίδιο διάστημα, στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ ο Πρόεδρος, Μασούντ Μπαρζανί, παραιτήθηκε (1/11) από το αξίωμά του, αναγνωρίζοντας πως «έπαιξε και έχασε» με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις 25 Σεπτέμβρη. Μετά από αυτό, οι Κούρδοι έχασαν το 30% των εδαφών που ανέκτησαν από τους τζιχαντιστές μετά το 2014 και το 50% της πετρελαϊκής παραγωγής. Παράλληλα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, σκλήρυνε τη στάση του και αύξησε τις απαιτήσεις του σε βάρος της ευρείας αυτονομίας που απολάμβαναν τις τελευταίες δεκαετίες οι Κούρδοι.

Οι τριβές στις σχέσεις της Βαγδάτης με τις αρχές των Κούρδων στο Ερμπίλ αναμένεται να συνεχιστούν παρά τις υποκριτικές συμβουλές των ΗΠΑ για «συμφιλίωση», ιδιαίτερα μετά την απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου για διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών το Μάη του 2018.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ