Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανένα μέτρο για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής των προσφύγων στα hot spots στα νησιά αναδείχθηκαν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, από τα όσα ανέφεραν οι δήμαρχοι των νησιών που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες εγκλωβισμού ανθρώπινων ψυχών, ενημερώνοντας την περασμένη Πέμπτη, 2 Νοέμβρη, την Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπ. Γαληνός, ανέφερε ότι «είχα προειδοποιήσει για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας» και τα «αποτελέσματά της», τονίζοντας ότι «άνθρωποι που έχουν φύγει από πολέμους, κατατρεγμένοι, κυνηγημένοι, εκβιαζόμενοι, έρχονται να ζήσουν σε συνθήκες οι οποίες, κυριολεκτικά, σε πολλές περιπτώσεις, είναι απάνθρωπες».

Ο δήμαρχος Χίου, Μ. Βουρνού, πρόσθεσε ότι «στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου, στο Χαλκιός, είναι αυτήν τη στιγμή περίπου 2.000 άνθρωποι, με ονομαστική χωρητικότητα 800 ανθρώπων. Οταν λέμε ονομαστική χωρητικότητα, εννοούμε μόνο για το χώρο που αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται για να κοιμηθούν. Δεν συζητάμε, βέβαια, για καμία άλλη παροχή».

Ο δήμαρχος Σάμου, Μ. Αγγελόπουλος, ανέφερε ότι «εκπέμπεται μια συνεχής ριπή ευθύνης και κατηγορία» για τους δήμους, όταν «για να μπούμε σε hot spot πρέπει να πάρουμε ειδική άδεια», επειδή οι ΜΚΟ έχουν όλη «την αρμοδιότητα».

Ο δήμαρχος Λέρου, Μ. Κώλιας, ανέφερε ότι όλες οι δομές του νησιού είναι υποστελεχωμένες, όπως η καθαριότητα και το νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ανέφερε: «Λέμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά και όλοι κλαίμε για τις τραγικές συνθήκες», όμως δεν έγινε «διεύρυνση των χώρων υποδοχής και προαναχωρησιακά κέντρα». Βέβαια, πήρε την απάντηση από τον δήμαρχο Χίου, ο οποίος ανέφερε ότι «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από 6 με 7 μήνες, σας είχαμε προτείνει τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου. Μάλιστα, υποδείξαμε και χώρο και τον τοπογραφήσαμε κιόλας», όμως «δεν έγινε τίποτα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της Επιτροπής, επισήμανε ότι αναδεικνύεται πως «η πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης και η συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος σε όφελος των προσφύγων - μεταναστών αλλά και των κατοίκων των νησιών». Ανέφερε πως η αύξηση των προσφυγικών ροών αποδεικνύει ότι το Προσφυγικό αξιοποιείται ως πρόσχημα από την κυβέρνηση για την «ενισχυμένη παρουσία της Frontex και τις περιπολίες του NATO στο Αιγαίο», «για να ενισχύσουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί τη στρατιωτική τους παρουσία και να προωθήσουν τα σχέδιά τους έναντι των ανταγωνιστών τους στην ευρύτερη περιοχή». «Αυτό που προωθεί η κυβέρνηση, είναι αναβάθμιση της χώρας σαν πολεμικό ορμητήριο, με την επέκταση της Σούδας, την προσφορά νέων βάσεων και την αύξηση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, που, βεβαίως, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το λαό», ενώ «δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η δική της συμβολή στη δημιουργία και όξυνση του Προσφυγικού».

Απαίτησε να προχωρήσει η επανένωση οικογενειών στη Γερμανία που αφορά περίπου 2.500 πρόσφυγες, ώστε να υπάρξει και αποσυμφόρηση, και να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου. «Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες και τη βαρυχειμωνιά, ρωτώ, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εγκλωβισμένων ενόψει του χειμώνα;». Απάντηση δεν υπήρξε, βέβαια...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ