Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Στα 30,5 δισ. ευρώ οι οφειλές που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ

Στα 30,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (Ιούνης 2017), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εστάλησαν στο ΚΕΑΟ, για να ακολουθηθεί η διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, αυξήθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ και προέρχονται σχεδόν εξολοκλήρου από οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Ουσιαστικά αποτυπώνεται η ένταση του κυνηγιού που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων μικροοφειλετών (πολλοί από τους οποίους έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους), μετά και τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης να στέλνονται στο ΚΕΑΟ και τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα 10,85 δισ. ευρώ (35,5% του συνόλου) είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων με ποσά πάνω από 200.000 ευρώ! Είναι ενδεικτικό πως μόλις 1.671 επιχειρήσεις μεγαλοοφειλέτες, με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ εκάστη, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 6,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 21,8% των συνολικών οφειλών...

Σημειώνεται επίσης ότι το 78,8% των συνολικών οφειλών που έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ (δηλαδή 24 δισ. ευρώ, μαζί με τα τέλη και τις προσαυξήσεις), είναι χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2009 και παλαιότερα, δηλαδή πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.

Επιπλέον, από τα 30,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 16,4 δισ. είναι χρέη προς το πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, δηλαδή προέρχονται από επιχειρήσεις, οι οποίες εκτός του ότι δεν κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν κατέβαλαν ούτε τις εισφορές που παρακρατούσαν γι' αυτόν το σκοπό από τους μισθούς των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ