Ερώτηση του ΚΚΕ για τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Μέχρι τη στιγμή κατάθεσης της Ερώτησης χτες, ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης είναι 10.240 αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων και ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων τη σχολική χρονιά 2016 - 2017 ήταν 14.007 αναπληρωτές.
Οπως τονίζεται στην Ερώτηση: «Αν προσθέσουμε τις παραιτήσεις για συνταξιοδότηση που έγιναν την άνοιξη, φαίνεται - από τα ίδια τα στοιχεία - ότι τα κενά μέχρι στιγμής ξεπερνάνε τις 4.000. Αυτός ο αριθμός προφανώς δεν αφορά τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των σχολείων με βάση τις διεκδικήσεις γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά παίρνει ως βάση τις περσινές προσλήψεις. Δηλαδή τα κενά που ακόμα και η κυβέρνηση αναγνώρισε την περσινή χρονιά.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε όλους τους τόνους επισημαίνουν ότι φέτος για πρώτη χρονιά δεν υπάρχουν ελλείψεις στα σχολεία, ότι επήλθε επιτέλους η "κανονικότητα". Πώς γίνεται να υπάρχει "κανονικότητα" και ταυτόχρονα 4.000 κενά σε εκπαιδευτικούς;
Την αλήθεια γνωρίζουν όσοι έχουν μια στοιχειώδη εικόνα της Εκπαίδευσης. Η καθημερινότητα στα σχολεία δείχνει ότι τα περισσότερα Ολοήμερα δεν μπορούν να φτιάξουν κανονικό πρόγραμμα μέχρι τις 16.00 και στην ουσία υποβαθμίζονται, η Παράλληλη Στήριξη στην ουσία δεν λειτουργεί, με τραγικές συνέπειες και στους ίδιους τους μαθητές και στη συνολική λειτουργία της τάξης, το 90% των τάξεων υποδοχής, ειδικά σε σχολεία που υποδέχονται προσφυγόπουλα, στο πρωινό πρόγραμμα δεν έχουν στελεχωθεί από δάσκαλο, πολλά μαθήματα ειδικοτήτων δεν διδάσκονται από τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό, υποβαθμίζεται η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Χρ. Κατσώτης, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης, Διαμ. Μανωλάκου, Ν. Μωραΐτης, Μ. Συντυχάκης και Στ. Τάσσος ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι σχεδιασμός υπάρχει ώστε να καλυφθούν άμεσα τα 4.000 κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, τι μέτρα θα παρθούν ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και με πλήρες πρόγραμμα τα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, να καλυφθούν με εκπαιδευτικό όλοι οι μαθητές οι οποίοι με διάγνωση χρειάζονται Παράλληλη Στήριξη, να λειτουργήσουν όλες οι απαραίτητες τάξεις υποδοχής, να καλυφθούν όλες οι ώρες των μαθημάτων ειδικοτήτων (π.χ. Γυμναστές, Μουσικοί, Εικαστικοί κ.ά.) από αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.