Οπως σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, «ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων η εικόνα είναι απελπιστική: Χιλιάδες παιδιά έμειναν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σε πολλά νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τμήματα προνηπίων. Η "παγίωση" για 25άρια τμήματα στα Δημοτικά Σχολεία και 27άρια στα Γυμνάσια και Λύκεια έχει οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις πολλών τμημάτων και σε υποβάθμιση πολλών σχολείων. Οι καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ έχει οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο σχολείων ΕΠΑΛ και σε απίστευτη ταλαιπωρία γονείς και μαθητές. Κανονικότητα είναι πλέον οι "περιπλανώμενοι" καθηγητές από σχολείο σε σχολείο χωρίς την αναγκαία παιδαγωγική σταθερότητα της σχέσης με τους μαθητές. Η δεύτερη και τρίτη ανάθεση νομιμοποιείται και διευρύνεται. Υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα παιδιά που έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης την έχουν πλημμελώς ή και καθόλου ή οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν.
Τα ολοήμερα σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν λειτουργούν καθόλου ή υπολειτουργούν. Σε πολλές περιοχές δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η μεταφορά των μαθητών. Σε πολλά σχολεία μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερς. Τα ξενόγλωσσα βιβλία στο Λύκειο τα πληρώνουν ακόμη οι γονείς. Η υποχρηματοδότηση αποτελεί καθημερινό εμπόδιο στη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων. Και ο κατάλογος των προβλημάτων δεν έχει τελειωμό...», τονίζει η ΑΣΓΜΕ, καλώντας τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε συνεδριάσεις των ΔΣ και σε σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, ώστε να συζητήσουν τα προβλήματά τους και να οργανώσουν δράσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους. Καλεί, παράλληλα, κάθε Σύλλογο Γονέων Γυμνασίου και Λυκείου, τις Ενώσεις και Ομοσπονδίες να στηρίξουν ουσιαστικά τον αγώνα των μαθητών και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση που διοργανώνουν στις 30 Οκτώβρη.
Η ΑΣΓΜΕ ζητά παράλληλα να πάρει πίσω η κυβέρνηση την κατάργηση του επιδόματος των 300 ευρώ το χρόνο για σχολικά έξοδα, το οποίο προβλεπόταν για οικογένειες με συνολικό εισόδημα έως 3.000 ευρώ που έχουν παιδιά που φοιτούσαν στο σχολείο. Οπως επισημαίνει, λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής πολλαπλών αντιλαϊκών μέτρων που οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια χιλιάδες οικογένειες, τα τελευταία χρόνια οι δικαιούχοι αυξήθηκαν. Η ΑΣΓΜΕ ζητά οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, δωρεάν δεκατιανό και γεύμα για όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για τη μόρφωση των παιδιών τους.