Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ
Ερώτηση στη Βουλή για τις καθυστερήσεις πληρωμής συμβασιούχων

Για τις καθυστερήσεις πληρωμής συμβασιούχων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης, που υπογράφουν την Ερώτηση, τονίζουν συγκεκριμένα:

«Από τις 30/6/2017 μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ που απασχολούνται στην καθαριότητα σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ). Οι εργαζόμενοι αυτοί - δεκάδες στις Εφορείες Αρχαιοτήτων - καλύπτουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στην ειδικότητά τους σε όλη τη χώρα και καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Ειδικότερα, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, η συμβασιούχος καθαρίστρια που εργάζεται από τις 9 Δεκέμβρη 2016 δεν έχει πληρωθεί κανένα μισθό έως σήμερα, ενώ τρεις ακόμη συμβασιούχοι που εργάστηκαν για τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο 2017 με τις ειδικότητες των φυλάκων και του εργάτη δεν έλαβαν ποτέ τα δεδουλευμένα τους.

Τα αιτήματα για την αποπληρωμή των εργαζομένων απορρίπτονται κατ' εξακολούθηση από την αντίστοιχη Επίτροπο της ΥΔΕ Πρέβεζας με διάφορες δικαιολογίες, όπως η "παράνομη" ανανέωση της σύμβασής της - που πραγματοποιήθηκε ωστόσο σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργού κ. Βερναρδάκη και τη σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε στις Υπηρεσίες.

Η αποπληρωμή 10 μισθών της συμβασιούχου καθαρίστριας, μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, καθώς και των 2 μισθών για 2 φύλακες και 1 εργάτη θα πρέπει να γίνει έως 31/10/2017, πριν κλείσει το οικονομικό έτος εν όψει της κατάθεσης του πρώτου σχεδίου προϋπολογισμού για το νέο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η συμβασιούχος καθαρίστρια είναι η μοναδική καθαρίστρια για τα γραφεία της Υπηρεσίας, με ανάγκη καθημερινής παρουσίας και ανταπόκρισης από την εργαζόμενη, ενώ και οι τρεις συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί για δύο μήνες απασχολήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, που παρέμενε κλειστός για δύο έτη λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

  • Να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ που απασχολούνται στην καθαριότητα. Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ΙΔΟΧ να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β' κατηγορίας.
  • Να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των τεσσάρων εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ειδικότερα.
  • Να προσληφθεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό για τη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε όλη τη χώρα».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ