Ενάντια στα σχέδια δραστικής τους μείωσης και το «πάγωμα» των μισθών
ΠΑΡΙΣΙ.--
Χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία, δήμους κ.ά.) συμμετείχαν στην απεργία, αντιδρώντας στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ. Απεργιακές πορείες έγιναν σε Παρίσι, Μασσαλία, Μονπελιέ, Ναντ, Στρασβούργο και πολλές ακόμα πόλεις όλης της επικράτειας, μετά από κοινό κάλεσμα όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου. Στην πρωτεύουσα η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι, από την πλατεία Δημοκρατίας με τερματισμό στην πλατεία ντε λα Νασιό.
«Μακρόν κοίτα το ρόλεξ σου, είναι ώρα για ξεσηκωμό!» φώναζαν χτες απεργοί που διαδήλωσαν στην πόλη Σεν Ναζέρ (δυτικά, στα παράλια του Ατλαντικού), ενώ πάνω από 130 συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα.
«Δημόσιο: Είναι πλούτος για όλους, όχι "κόστος"!» και «Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!» ήταν μερικά ακόμα από τα συνθήματα που φώναζαν οι απεργοί, καταγγέλλοντας τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική που θεωρεί «κόστος» τη δουλειά με δικαιώματα, υποβαθμίζοντας κι άλλο βασικές υπηρεσίες, καταργώντας κατακτήσεις που αποκτήθηκαν με αίμα. Στην παρούσα φάση, η επίθεση αποτυπώνεται μέσα από δραστικές μειώσεις θέσεων προσωπικού, που στο τέλος της πενταετίας στόχος είναι να φτάσουν τις 120.000, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οι μισθοί, που ονομαστικά μένουν «παγωμένοι» για πολλά χρόνια, επί της ουσίας δηλαδή μειώνονται, αν συνυπολογιστεί η διαρκής άνοδος του κόστους ζωής, των φόρων κ.ο.κ.
Από τη μεριά της η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το αντιλαϊκό της πρόγραμμα, το οποίο άλλωστε λανσάρει ως «διάκριση», πρωτοστατώντας στην ευρύτερη επιτάχυνση αντιλαϊκών σχεδιασμών, σε όλη την ΕΕ.
Απεργία έκαναν χτες και εργαζόμενοι του Δημοσίου στο Βέλγιο. Σημαντική ήταν η συμμετοχή στις μεταφορές (μετρό, σιδηρόδρομοι, λεωφορεία κ.λπ.), τα ταχυδρομεία, την εκπαίδευση.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά, με ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών, περικοπές δημοσίων δαπανών στο όνομα του «εξορθολογισμού» κ.ά. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι εναντιώνονται και σε μέτρα με τα οποία ουσιαστικά χτυπιέται το δικαίωμα στην απεργία, μέσα από τη θέσπιση «μιας ελάχιστης υπηρεσίας» σε τομείς όπως οι μεταφορές, στο όνομα της «υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος».