Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κανένας φοιτητής χωρίς δωρεάν σίτιση στο Πανεπιστήμιο Κοζάνης

Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες για σίτιση όλων των φοιτητών και να μη μείνει κανένας φοιτητής χωρίς δωρεάν σίτιση στο Πανεπιστήμιο Κοζάνης, με άμεση επαρκή κρατική χρηματοδότηση, απαιτεί η Τομεακή Οργάνωση Κοζάνης του ΚΚΕ.

Οπως καταγγέλλει, στο σύνολο του Πανεπιστημίου Κοζάνης από τους περίπου 1.200 φοιτητές θα σιτίζονται δωρεάν μόλις 360, ενώ έχουν γίνει σχεδόν οι διπλάσιες αιτήσεις για χορήγηση κάρτας σίτισης. Για τον καθορισμό της κατάταξης των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά κριτήρια. Πρώτα έρχονται τα κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, επίδομα ανεργίας γονιών, και στη συνέχεια τα οικονομικά κριτήρια. Χαρακτηριστικό είναι πως ο 360ος φοιτητής που πήρε την κάρτα σίτισης είχε εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο. Χωρίς σίτιση μένουν δηλαδή παιδιά που οι οικογένειές τους παρουσιάζουν εισόδημα μόλις άνω των 9.000 ευρώ. Από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου (8.112.242,80 ευρώ) για τη σίτιση των φοιτητών δίνονται μόλις τα 692.812,80 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας τους κατά το πρότυπο του πανεπιστημίου ΑΕ επιδεινώνουν μια κατάσταση παγιωμένη εδώ και χρόνια, με παντελή έλλειψη σε δωμάτια εστιών και ανεπαρκή σίτιση. Τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων πιέζονται ακόμα περισσότερο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνεχώς μπαίνουν εμπόδια που επιβαρύνουν επιπλέον τις λαϊκές οικογένειες με έξοδα δυσβάσταχτα, από τα ενοίκια μέχρι την πληρωμή συγγραμμάτων, υλικών, εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων.

Οι ελλείψεις σε καθηγητές και προσωπικό δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, τα πτυχία να μετατρέπονται σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, οι συνθήκες δουλειάς των νέων είναι άθλιες και η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι η πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, των απολύσεων στη φοιτητική μέριμνα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γραμματείες, φύλαξη κ.λπ., της τμηματικής παράδοσης των σχολών στους εργολάβους και στις επιχειρήσεις.

Σε όλα αυτά προστίθεται η απαράδεκτη εξέλιξη με τη σίτιση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κοζάνης.

Το αίτημα του φοιτητικού κινήματος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες για τη σίτιση όλων των φοιτητών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό - κανένας φοιτητής χωρίς φαγητό. Καμιά λέσχη να μη δίνεται σε εργολάβο, να λειτουργούν με ποιοτικό φαγητό, με τις ανάλογες υποδομές και προσωπικό. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους. Αμεσα να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ