Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Τακτικισμοί ΗΠΑ και ευρύτερες παρεμβάσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΠΕΚΙΝΟ.-

Στη Νότια Κορέα αναμένεται τις επόμενες μέρες το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan», προκειμένου μέσα στο μήνα να πάρει μέρος σε νέα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια. Και ενώ η Ουάσιγκτον διαμηνύει σε όλους τους τόνους την ολόπλευρη «ετοιμότητά» της να προστατεύσει την «ασφάλεια» τη δικιά της και των συμμάχων της, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, από το Πεκίνο όπου βρέθηκε, επισήμανε ότι «έχουμε γραμμές επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ, δεν είμαστε σε πλήρες σκοτάδι... Εχουμε δύο ή τρεις διαύλους ανοιχτούς με την Πιονγιάνγκ (...) Μπορούμε να τους μιλήσουμε, τους μιλάμε».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι είναι χάσιμο χρόνου η προσπάθεια διαπραγμάτευσης «με τον μικρό άνθρωπο - πύραυλο» (τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν). Επίσης, αναρωτήθηκε «γιατί να λειτουργήσει τώρα» η προσπάθεια (συνομιλιών με τη Β. Κορέα) που απέτυχε ήδη επί Μπους και επί Ομπάμα. Σχολιάζοντας τη δήλωση Τραμπ, ο σύμβουλος του Τίλερσον Ρόμπερτ Χάμοντ είπε ότι «ο Πρόεδρος απλά κατέστησε σαφές στο καθεστώς του Κιμ ότι η διπλωματική προσφορά στο τραπέζι κρυώνει», προσθέτοντας ότι οι «δίαυλοι» για τους οποίους μίλησε ο Τίλερσον είναι «ανοιχτοί εδώ και μήνες» αλλά παραμένουν «αχρησιμοποίητοι». Αλλά και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ ανέφερε ότι οι δίαυλοι αυτοί δεν θα παραμείνουν ανοιχτοί επ' αόριστον.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε τις «προσπάθειες» Τίλερσον, λέγοντας ότι «η Βόρεια Κορέα θα έκανε καλά να πάρει στα σοβαρά αυτή την προσφορά για συνομιλίες» και ότι θα ήθελε να δει «μια παρόμοια προσφορά στο Ιράν. Εάν οι ΗΠΑ ακυρώσουν τη συμφωνία με το Ιράν, αυτό θα υπονόμευε την αξιοπιστία της προσφοράς τους στη Βόρεια Κορέα».

Ακόμα, χρειάζεται να καταγραφεί ότι το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλλει από κοινού με την Πιονγιάνγκ στις προσπάθειες για τη διευθέτησης της κρίσης στη Χερσόνησο με διπλωματικά μέσα. Η ανακοίνωση έγινε μετά από διαβουλεύσεις που είχε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Μοργκούλοφ με την επικεφαλής του τμήματος Βορείου Αμερικής του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσο Σον Χουί, στη ρωσική πρωτεύουσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μπηχτές» Κιμ για τις ΗΠΑ(2019-05-03 00:00:00.0)
«Εν ευθέτω χρόνω» η ενημέρωση για τις επαφές Κιμ στο Πεκίνο(2019-01-10 00:00:00.0)
Στα σκαριά Σύνοδοι με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα(2018-10-09 00:00:00.0)
Στη Σουηδία ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ(2018-03-16 00:00:00.0)
Διπλωματία και απειλές στο τραπέζι(2018-02-09 00:00:00.0)
Νέα βαλλιστική δοκιμή από τη ΛΔ Κορέας(2017-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ