Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπαγορεύσεις για «μεταρρύθμιση» του Συνταξιοδοτικού, λίγες μέρες μετά τις εκλογές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ούτε μια βδομάδα δεν έχει συμπληρωθεί από τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτέμβρη), ούτε καν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα, και ήδη «τεχνοκράτες» και «επιστήμονες» έχουν αρχίσει να μιλάνε για τις «προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης».

Ανάμεσα σε άλλα, εκτιμάται ότι χρειάζονται «βασικές μεταρρυθμίσεις» στο Συνταξιοδοτικό, όπως νέα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, αυξημένες εισφορές, μείωση συντάξεων, «προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το 2030», αναφέρουν σε έκθεσή τους τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας.

«Δεν υπαγορεύουμε στους πολίτες πότε να βγαίνουν στη σύνταξη», λέει ο Στέφαν Κόοτς, από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, όμως «εάν κάποιος δεν θέλει να εργαστεί περισσότερα χρόνια, θα πρέπει είτε να καταβάλει μεγαλύτερες εισφορές, είτε να συμβιβαστεί με μικρότερη σύνταξη. Να αποφασίζει ο καθένας ξεχωριστά ποια λύση προκρίνει για τον εαυτό του», υπογραμμίζει. Παρόμοια θέση έχει και το φιλελεύθερο FDP, που είναι πιθανός εταίρος σε μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες - Φιλελεύθεροι - Πράσινοι).

Μάλιστα, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αναφέρεται ως ...θετική εξέλιξη για πολλούς κλάδους που αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού! Ταυτόχρονα, οι «ειδικοί» προτείνουν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν στη μετανάστευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, μία από τις θέσεις των Πρασίνων.

Κι όλα αυτά οι «ειδικοί» τα προτείνουν την ώρα που στην ίδια έκθεση παρουσιάζουν «αισιόδοξες προβλέψεις» για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης: Φετινοί ρυθμοί ανάπτυξης στο 1,9%, το 2018 στο 2%, το 2019 στο 1,8%. Ανάπτυξη και φορολογικά έσοδα θα έχουν σαν αποτέλεσμα το πλεόνασμα της ομοσπονδίας, των κρατιδίων, των δήμων και κοινοτήτων να εκτοξευτεί φέτος στα 28 δισ. ευρώ, το 2018 να φτάσει τα 37 δισ. και μέχρι το 2019 τα 44 δισ. ευρώ. Είναι ολοφάνερο σε ποιων τις πλάτες θα στηριχτεί η γερμανική καπιταλιστική ανάπτυξη.

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα κόμματα

«Το θέμα τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ίδια την ύπαρξη της γερμανικής, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, σε επιστολή του προς τα 440.000 μέλη του κόμματος, ζητώντας τη στήριξή τους ενόψει της προσπάθειας ανασυγκρότησης των Σοσιαλδημοκρατών. Οπως αναφέρει, χρειάζεται «επειγόντως μια νέα αρχή» και υπόσχεται «διαρθρωτική, οργανωτική, ουσιαστική και στρατηγική νέα αρχή», την οποία θα προωθήσει μαζί με τη νέα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αντρέα Νάλες. Για την τελευταία πυκνώνουν τα δημοσιεύματα ότι ενδέχεται να είναι η επόμενη ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών.

Η πρώην πρόεδρος της ευρωσκεπτικιστικής - αντιμεταναστευτικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), Φράουκε Πέτρι, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι σκοπεύει να συγκροτήσει μια ομάδα των δυσαρεστημένων εκλεγμένων με το κόμμα τόσο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Σαξωνίας, όσο και στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των Φιλελευθέρων (FDP), της «Αριστεράς» και των Πρασίνων δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν για αντιπρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο της AfD Αλμπρεχτ Γκλάζερ, με την αιτιολογία ότι δεν αναγνωρίζει τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων και αυτό αντιτίθεται στο γερμανικό Σύνταγμα. Κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα της γερμανικής Βουλής έχει δικαίωμα να εκλέξει έναν αντιπρόεδρο της Βουλής, από τη στιγμή που θα υποστηριχτεί από την πλειοψηφία των βουλευτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιθανό το σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας(2019-10-30 00:00:00.0)
«Ψήνονται» διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό και «νέοι ρόλοι»(2018-10-27 00:00:00.0)
Εγκλωβισμένη η λαϊκή δυσαρέσκεια, φανερές οι αστικές αντιθέσεις(2017-10-01 00:00:00.0)
Δύο κυβερνήσεις με πυρήνα τους Χριστιανοδημοκράτες(2017-06-15 00:00:00.0)
Προχωρά η συζήτηση για την «τραπεζική ένωση της ΕΕ»(2017-05-23 00:00:00.0)
Αλλαγή σκυτάλης(2011-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ