Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέα πυραυλική δοκιμή

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αρνητικές αντιδράσεις σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία προκάλεσε το Σάββατο η νέα πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησαν οι Ιρανοί, στο πλαίσιο ανάπτυξης του αμυντικού βαλλιστικού προγράμματος της χώρας. Ο νέος πύραυλος «Khorramshahe», που είχε παρουσιαστεί μία μέρα νωρίτερα στη μεγάλη ιρανική στρατιωτική παρέλαση στην Τεχεράνη, έχει βεληνεκές 2.000 χλμ. και μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, που χαρακτήρισε την εξέλιξη αφενός «πρόκληση έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ» και αφετέρου «επιπρόσθετη απόδειξη της φιλοδοξίας του Ιράν να γίνει μεγάλη δύναμη και να απειλήσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τα δημοκρατικά κράτη όλου του κόσμου».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε «έντονη ανησυχία», προτρέποντας τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προετοιμάσει «πλήρη αναφορά για την πυραυλική δοκιμή». Κατέληξε, μάλιστα, υποστηρίζοντας πως «η Γαλλία ζητεί το Ιράν να σταματήσει κάθε αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιοχή...».

Ακολούθησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ισχυρίστηκε, με μήνυμά του στο Τουίτερ, πως το Ιράν δοκίμασε βαλλιστικό πύραυλο «ικανό να πλήξει το Ισραήλ» και ότι «συνεργάζεται» επίσης με τη Βόρεια Κορέα. «Δεν έχουμε στ' αλήθεια μια συμφωνία» κατέληξε ο Τραμπ, συνδέοντας τη βαλλιστική δοκιμή με τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση εάν το Ιράν εφαρμόζει τους όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας. Σε περίπτωση που αποφασίσει πως δεν τηρείται η συμφωνία, θα προτείνει στο Κογκρέσο την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της συμφωνίας...

Οι προσπάθειες του Τραμπ να επαναδιαπραγματευτεί τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προκαλεί έντονες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων, στην Τεχεράνη, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ να τονίζει ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι αξιόπιστες», επειδή απειλούν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία. «Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ, εκτός από το να εμφανίζονται απρόβλεπτες - κάτι που κάποιες φορές ίσως λειτουργεί - αποδεικνύει ότι δεν είναι αξιόπιστες», δήλωσε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Επισήμανε πως μόνες τους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ακυρώσουν τη συμφωνία της Βιέννης, καθώς η συμφωνία δεν είναι «ούτε διμερής, ούτε καν μια συμφωνία μεταξύ πολλών πλευρών, αλλά συμφωνία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τέλος, ο Ιρανός υπουργός σημείωσε η «επικύρωση» της συμφωνίας από τον Τραμπ, που αναμένεται έως τις 15 Οκτώβρη, δεν είναι παρά μια απλή «εσωτερική διαδικασία» και δεν θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ