Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσοαμερικανικές κόντρες στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Ρωσίας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο την ανατολική πετρελαιοφόρα συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην οποία οι δύο πλευρές ενθαρρύνουν τις δυνάμεις που υποστηρίζουν ώστε να προωθήσουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Την Κυριακή, ο 51χρονος αντιστράτηγος Βαλέρι Ασάποφ έπεσε νεκρός στο Ντέιρ Εζόρ από όλμους τζιχαντιστών σε μία επίθεση ακριβείας που, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, δεν θα μπορούσε να γίνει δίχως την πληροφόρηση των τζιχαντιστών από τις ΗΠΑ. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας στο πρακτορείο «ΙΝΤΕΡΦΑΞ», τόνισε ότι ο θάνατος του στρατηγού «υπήρξε το αποτέλεσμα της διπρόσωπης πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ στη Συρία». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ στο Ντέιρ Εζόρ δείχνουν ότι για την Ουάσιγκτον, σε αρκετές περιπτώσεις, οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί στόχοι «είναι πιο σημαντικοί από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τον οποίο επικαλούνται». Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς αν υπάρχουν επαφές μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην περιοχή Ντέιρ Εζόρ, απάντησε ότι Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί συνεχίζουν να έχουν «εντατικές επαφές και σε "διάφορα επίπεδα" για την κατάσταση στην περιοχή».

Τη συνέχιση της «εποικοδομητικής συνεργασίας» Αμερικανών και Ρώσων στρατιωτικών στη Συρία επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, λέγοντας ότι δεν ανησυχεί. Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ενημερώνοντας για τις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αρνήθηκε ότι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του χτύπησαν την Κυριακή και νωρίτερα χτες το πρωί Κούρδους και Αραβες μαχητές των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το ρωσικό δίκτυο «Russia Today», επικαλούμενο πηγές στο υπουργείο Αμυνας, δημοσιοποίησε την Κυριακή εναέριες φωτογραφίες από το Ντέιρ Εζόρ, που δείχνουν οχήματα «Cougar» του αμερικανικού πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα «Hummer» σε περιοχές του «Ισλαμικού Κράτους», ως απόδειξη της συνεργασίας και της μεταξύ τους «ειρηνικής συνύπαρξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ