Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, η ολομέλεια της οποίας ξεκινάει σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ρεξ Τίλερσον και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, είχαν συνάντηση μιας ώρας, που χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως θετική, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες παρά μόνον ότι συζητήθηκαν τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας. Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, που συνεχίζεται με καθημερινές παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 από την πλευρά κυρίως των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Πέτρο Ποροσένκο, το τελευταίο διάστημα, συζητιέται η περίπτωση της ανάπτυξης «κυανοκράνων του ΟΗΕ για τη διαφύλαξη της ειρήνης». Ωστόσο, οι όροι που αυτό μπορεί να γίνει είναι ένα νέο αντικείμενο αντιπαράθεσης, μέρος του ευρύτερου ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση μετά την ανατροπής της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, για την εξασφάλιση του ελέγχου αγορών, φυσικών πόρων, ενεργειακών διαδρόμων και γεωστρατηγικών ζωνών.
Η πρόταση της Ρωσίας αφορά ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης» που θέλει να βρίσκεται σε μια σχετική απόσταση από τη λεγόμενη ζώνη αντιπαράθεσης, ανάμεσα στην Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), που είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία. Από την άλλη, η ουκρανική πλευρά ζητάει ανάπτυξη έως 60 χιλιάδων ενόπλων του ΟΗΕ, αλλά αρνείται να συμμετέχουν σε αυτούς και Ρώσοι στρατιωτικοί, κάτι που φαίνεται να συμμερίζονται και οι ΗΠΑ. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί και στις εργασίες της ολομέλειας της ΓΣ του ΟΗΕ.
Ενδεικτικό, επίσης, του ανταγωνισμού είναι η διεξαγωγή της ευρείας κλίμακας πολυκλαδικής στρατιωτικής άσκησης «Δύση 2017», που διεξάγεται σε περιοχές στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπως και στη Λευκορωσία, και αποτελεί έμμεση απάντηση στην ανάπτυξη σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Την άσκηση αυτή επιθεώρησε χτες και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και μάλιστα το σενάριο της χτεσινής μέρας ήταν η αντιμετώπιση εισβολής δυνάμεων στο έδαφος της Ρωσίας. Στην άσκηση που ολοκληρώνεται στα μέσα της βδομάδας, παίρνουν μέρος 12.700 στρατιώτες, 70 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, 680 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 250 τανκς, γύρω στις 200 συστοιχίες πυροβολικού και 10 πολεμικά πλοία.