Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πρωτομάστορας στη «διεύρυνση των οριζόντων» για το κεφάλαιο

Οι αλλαγές στην ΕΕ που οραματίζεται η κυβέρνηση Μακρόν δεν αφορούν παρά τις ανάγκες των μονοπωλίων, όπως βεβαιώνουν τα πεπραγμένα της στη Γαλλία

Η πρόσφατη επίσκεψη που έκανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη χώρα μας προβλήθηκε ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες που κάνει «η ελληνική οικονομία να ανακάμψει», αλλά και ως ανάδειξη δυνάμεων που πρωτοστατούν στην προώθηση «ελπιδοφόρων αλλαγών στην Ευρώπη».

Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη Μακρόν επιβεβαίωσε πόσο ορμητικά θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση το αμέσως επόμενο διάστημα, σε όλη την Ευρώπη, με τη γαλλική κυβέρνηση να επιδεικνύει νέες περγαμηνές στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αντεργατικών «καινοτομιών». Αλλωστε, με δεδομένες τις μεγάλες απώλειες που το γαλλικό κεφάλαιο μετρά μετά την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης το 2008, αλλά και ως αποτέλεσμα της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, το πολιτικό του προσωπικό αναλαμβάνει αυξημένα καθήκοντα, σε ένα διεθνές περιβάλλον ραγδαίας όξυνσης των γεωπολιτικών και επενδυτικών ανταγωνισμών.

«Αλλαγές» ελπιδοφόρες για το κεφάλαιο

Μιλώντας στο λόφο της Πνύκας, την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, ο Μακρόν εξήγησε ανοικτά σε τι αφορούν τόσο η όλη συζήτηση «για το μέλλον της ΕΕ» όσο και οι μεταρρυθμίσεις που με αφοσίωση προωθεί η κυβέρνησή του στην ίδια τη Γαλλία. Κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη «ανάκτησης της κυριαρχίας μας», ξεκαθάρισε ότι ζητούμενο είναι πώς τα ευρωενωσιακά μονοπώλια θα ισχυροποιηθούν στην αναμέτρησή τους με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η κυριαρχία που θέλουμε, αφορά συγκεκριμένα τη σύζευξη των δυνάμεών μας για να οικοδομήσουμε από κοινού μια ευρωπαϊκή δύναμη που θα μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θα υποστεί αυτό που οι υπερδυνάμεις θα κάνουν καλύτερα από εμάς... η ευρωπαϊκή κυριαρχία μας είναι αυτή που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια οικονομία ισχυρή, να είμαστε μια οικονομία ισχυρή σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και όχι να υφιστάμεθα το νόμο των πιο ισχυρών, (σήμερα) των Αμερικανών και αύριο των Κινέζων, αλλά όχι των δικών μας».

Από την ίδια σκοπιά μάλιστα, «μάλωσε» όσους την τελευταία 10ετία προκάλεσαν έναν «εσωτερικό εμφύλιο» (στην ΕΕ) με αποτέλεσμα «να ξεχάσουμε κατά έναν τρόπο τον κόσμο στον οποίο είμαστε» και να χαθεί το βασικό ζήτημα: «Πώς θα κάνουμε την Ευρωζώνη μια οικονομική δύναμη που θα μπορέσει να αντέξει, απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα; Πώς θα κάνουμε την Ευρώπη μας μια διπλωματική και στρατιωτική δύναμη που θα μπορέσει να υπερασπιστεί τις αξίες και τα συμφέροντά μας...».

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο η κυβέρνηση Μακρόν επιταχύνει και τις «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν από την πρώτη στιγμή που παρέλαβε τη σκυτάλη της διακυβέρνησης: Αυτό της υπεράσπισης των σύγχρονων, μεγαλύτερων και πιο σύνθετων απαιτήσεων του γαλλικού κεφαλαίου.

Ερχεται νέα αντιλαϊκή θύελλα

Ετσι, πριν από δύο βδομάδες, ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ ανακοίνωσε σε εκδήλωση της Ενωσης των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων Medef ότι η φορολογία των επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 33% στο 25%.

Επιπλέον, την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, παρουσίασε το «Plan Entreprises» («Σχέδιο "Επιχειρήσεις"»), δηλαδή ένα ακόμα «φουσκωμένο» «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, φοροαπαλλαγών και άλλων «αναπτυξιακών κινήτρων» για επιχειρήσεις. Οπως τόνισε, η ετήσια «εξοικονόμηση» που θα διασφαλίσουν τα νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις θα φτάσει αμέσως - αμέσως στα 21 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, βασική προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης είναι η νέα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης αλλά και η ακόμα πιο αποφασιστική επίθεση στην ίδια την οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, στις 31 Αυγούστου παρουσιάστηκαν τα πρώτα διατάγματα, μέσα από τα οποία θα αναθεωρηθούν βασικές διατάξεις του Εργατικού Κώδικα. Είχε προηγηθεί απόφαση της Βουλής να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση, ώστε οι αλλαγές να γίνουν με διατάγματα που θα εγκρίνει μόνο το υπουργικό συμβούλιο, αξιοποιώντας σχετική διάταξη του Συντάγματος.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη πρέπει να εγκριθούν τα πρώτα πέντε διατάγματα. Εως την άνοιξη, θα ακολουθήσουν και άλλα, με έμφαση στο ευρύτερο ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην «εξυγίανση» της επιδοματικής πολιτικής, στη σαρωτική αναμόρφωση του συστήματος μαθητείας.


Α. Μοσχ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ