Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η κυβέρνηση διαφημίζει τα πλεονεκτήματα της Σούδας στο μακέλεμα των λαών

Αποσπάσματα από την ομιλία της Λουίζας Ράζου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ στα Χανιά

Από τις εκδηλώσεις στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών
Από τις εκδηλώσεις στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών
Πολύ χορός και κέφι, λαϊκά γλέντια, αλλά και συναυλίες με καθαρό πολιτικό μήνυμα, περιλαμβάνονταν στις διήμερες εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Χανιά, που έγιναν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

Για δυο μέρες, πλήθος νέων ξεναγήθηκαν στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, συμμετείχαν στις συζητήσεις στα θεματικά περίπτερα μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων, για το πώς μπορεί σήμερα η νεολαία να οργανώσει τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της, παρακολούθησαν αξιόλογα αφιερώματα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Φεστιβάλ στο Ηράκλειο που θα γίνει στις 15 και 16 Σεπτέμβρη στο Κομμένο Μπεντένι, και κυρίως για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Την κεντρική πολιτική ομιλία στα Χανιά έκανε κατά τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στο «αναπτυξιακό συνέδριο» που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Κρήτη, λέγοντας: «Τον αδυσώπητο νόμο του κέρδους, που κινεί την καπιταλιστική παραγωγή, έχει βαλθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τον εξωραΐσει, να τον διαφημίσει, στολίζοντάς τον με διάφορα φτιασίδια. Τον λέει "υγιή επιχειρηματικότητα", τον λέει επιστροφή στην "κανονικότητα". Γυρνοβολάει ο πρωθυπουργός μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και διαφημίζει τη "δίκαιη ανάπτυξη", που φέρνει η πολιτική του. Μία τέτοια φιέστα θα ζήσετε και οι Κρητικοί τις επόμενες μέρες στο περιλάλητο "αναπτυξιακό συνέδριο" για την Κρήτη, όπου κυβερνητικοί - επιχειρηματικοί και διάφοροι άλλοι τοπικοί παράγοντες θα συζητήσουν τους όρους της μοιρασιάς της "πίτας" των λεγόμενων επενδυτικών και αναπτυξιακών ευκαιριών που προσφέρει η Κρήτη. Μόνο που από αυτήν την "πίτα" το κομμάτι που αφορά τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες περιέχει νέα επίθεση στα δικαιώματα και στο εισόδημά τους. Περιέχει νέα βάσανα και επικίνδυνα σχέδια».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τη βάση της Σούδας και το ρόλο που παίζει στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας:

«Η αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ανταγωνισμών στην περιοχή για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων, τον έλεγχο των ενεργειακών κόμβων, είναι τρανό παράδειγμα του ενεργητικού ρόλου της ελληνικής κυβέρνησης, να υπερασπιστεί τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης, ώστε να διεκδικήσει από τη λεία στην περιοχή. Η Σούδα αποτέλεσε το ορμητήριο για τους 56 πυραύλους "Τόμαχοκ", που σφυροκόπησαν τη Συρία την περασμένη άνοιξη.

Γι' αυτό αποσπάμε συνεχώς τα "ευχαριστώ" των ΗΠΑ και η κυβέρνηση υπογράφει νέες συμφωνίες και διαφημίζει τα φονικά πλεονεκτήματα που έχει η βάση της Σούδας στο αποτελεσματικό μακέλεμα των λαών της περιοχής και όχι μόνο. Αυτό έκανε για ακόμα μία φορά στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ο κ. Καμμένος, στο Ταλίν της Εσθονίας, πρόσφατα.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία του εργατικού - λαϊκού φιλειρηνικού κινήματος στην περιοχή, που έχει σταθερά στο επίκεντρο της πάλης το στόχο να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, να γυρίσουν όλοι οι φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας, να αποδεσμευτούμε από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως προϋπόθεση για να ανατραπούν οι αστικοί πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί. Να μη ματώσει η εργατική τάξη για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, που την ίδια ώρα που μοιράζουν οικόπεδα συνεκμετάλλευσης στη Μεσόγειο, πνίγουν τους πρόσφυγες που γέννησε η πολιτική τους. Η "Exxon Mobil" και η "Total", δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Τα γεωτρύπανά τους θα στηθούν πάνω στο έδαφος που έχει στρώσει η πολιτική της κυβέρνησης και με το λεγόμενο συνδικαλιστικό νόμο, που ετοιμάζεται να φέρει, επιδιώκοντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς. Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη", στο όνομα της οποίας τώρα θα καταθέτουν νέες θυσίες οι εργαζόμενοι».

Για τα διδάγματα από την πάλη των μπολσεβίκων

Ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά έκανε στην Οκτωβριανή Επανάσταση, στις κατακτήσεις που έδωσε στους λαούς αλλά και στα συμπεράσματα που προκύπτουν για το λαό και τη νεολαία σήμερα, λέγοντας:

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν ήταν ούτε ατύχημα της Ιστορίας, ούτε πραξικόπημα των μπολσεβίκων, όπως υποστηρίζουν οι αστοί, αλλά ούτε ανώριμη και πρώιμη όπως λένε οι οπορτουνιστές. Παίρνουμε υπόψη ότι η καθοριστική συμβολή των μπολσεβίκων στη νίκη του Οκτώβρη οφείλεται στο ότι:

-- Διαμόρφωσαν κόμμα γερό, επαναστατικό, που καθοδηγείται από σοσιαλιστική - κομμουνιστική ιδεολογία. Κόμμα που συγκροτείται από τη θεμελιακή αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, με ενότητα θέλησης και δράσης, με ατσαλένια, συνειδητή πειθαρχία.

-- Κατέκτησαν ολόπλευρη θεωρητική προετοιμασία, με την πρωτοπόρα συμβολή του Λένιν, που συνέβαλε να λύνουν προς όφελος του επαναστατικού κινήματος το ζήτημα της συγκέντρωσης δυνάμεων, στην κάθε φάση του αγώνα.

-- Ξεκαθάρισαν νωρίς τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, διεξάγοντας διαπάλη στο πλαίσιο της Β' Διεθνούς ενάντια στους σοσιαλσοβινιστές και σοσιαλπασιφιστές, θέτοντας τη γραμμή εξόδου από τον πόλεμο από τη σκοπιά της μετατροπής του σε πόλεμο ενάντια στις κυρίαρχες τάξεις.

-- Εδειξαν ετοιμότητα ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική, όταν διαμορφώθηκαν αντικειμενικά συνθήκες επαναστατικής κατάστασης στη Ρωσία.

-- Δεν συμβιβάστηκαν με κανένα στάδιο των πολιτικών εξελίξεων στη Ρωσία, αντίθετα πάλευαν για να μην εγκλωβιστούν οι επαναστατημένες μάζες στην επιρροή των αστικών δυνάμεων. Δεν πήραν μέρος σε καμιά αστική κυβέρνηση που σχηματίστηκε από το Φλεβάρη του 1917 έως τον Οκτώβρη.

-- Είχαν αταλάντευτο επιτελείο καθοδήγησης, με επικεφαλής τον Λένιν, που στις πιο κρίσιμες στιγμές του επαναστατικού αγώνα έριξε τα κατάλληλα συνθήματα, ξεχώριζε τα κρίσιμα καθήκοντα της στιγμής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ