Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές

Eurokinissi

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών, την πρόληψη και την πυρόσβεση. Η Ερώτηση έχει αποδέκτες τους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Θανάση Παφίλη, Γιάννη Γκιόκα, Νίκο Καραθανασόπουλο, Χρήστο Κατσώτη, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκο Μωραΐτη. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Για μια ακόμη χρονιά ο λαός μας αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από την εκδήλωση πυρκαγιών. Αναδείχθηκαν για μια ακόμη χρονιά με τον πιο τραγικό τρόπο οι ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Εκτός από τις εκτεταμένες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων και γεωργικών καλλιεργειών, την καταστροφή περιουσιών, η φετινή αντιπυρική περίοδος σημαδεύτηκε με το θάνατο ενός πυροσβέστη και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Διατήρησαν ένα νομικό πλαίσιο, που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς, που νομιμοποιεί και ενισχύει τις κερδοφόρες επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί σε αναγνωρίσεις ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητας σε κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις από φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός και οι αντιθέσεις μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτή την κυβερνητική πολιτική, που στο βωμό της ανταγωνιστικότητας για το κέρδος και στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, έχει την ευθύνη για την κατάσταση που έζησαν τα λαϊκά στρώματα και το φετινό καλοκαίρι.

Το ΚΚΕ από την αρχή του χρόνου έκανε πολύμορφες παρεμβάσεις και προτάσεις, προειδοποιώντας, για το ενδεχόμενο των μεγάλων καταστροφών. Ανέδειξε την απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας, την ανυπαρξία έργων πρόληψης, τις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και την παραπέρα αποδυνάμωσή του.

Το ΚΚΕ εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές και καλεί την κυβέρνηση τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις περιοχές που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των περιοχών που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές. Συγκεκριμένα για:

  • Την πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων, την αποζημίωση και αποκατάσταση στο 100% των περιουσιών, της παραγωγής και των υποδομών.
  • Την κήρυξη όλων των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
  • Τη λήψη μέτρων σχετικά με τη μη αλλαγή στο χαρακτήρα και τη χρήση γης και την αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων.
  • Την εκπόνηση δασοτεχνικών μελετών και έργων αναδάσωσης και προστασίας του εδάφους από πλημμυρικά φαινόμενα, μέτρα βοηθείας της φυσικής αναγέννησης και αποκατάστασης των φυσικών πληθυσμών της πανίδας.
  • Την απαλλαγή των πληγέντων, από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Τα μέτρα προστασίας από καταπατήσεις, εκχερσώσεις και άλλες προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα των καμμένων δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Την αλλαγή του συστήματος της αντιπυρικής προστασίας με κύριο βάρος στην πρόληψη και κατάργηση του διαχωρισμού της πρόληψης από την καταστολή.
  • Την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για το σύνολο των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας.
  • Την αύξηση των δαπανών για τον τομέα των δασών ιδιαίτερα για την δασοπυροπροστασία και αναδασώσεις στο 1% του Κρατικού Προϋπολογισμού.
  • Την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου της εμπορευματοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων και των αντιλαϊκών νόμων για το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία του κράτους, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων και την πρόληψη και πυροπροστασία. Αποχαρακτηρισμό του Πυροσβεστικού Σώματος από Σώμα Ασφάλειας.
  • Την άμεση αναγνώριση του επαγγέλματος των πυροσβεστών ως Βαρύ, Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό και την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία τους από τους επαγγελματικούς κινδύνους.
  • Την πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική, στη Δασική Υπηρεσία. Την μονιμοποίηση όλων των Πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης και των εποχικών.»

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ