Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Συνάντηση του δημάρχου με πυροσβέστες για τα προβλήματά τους

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με το Σωματείο Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης νοτιοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων είχε χτες ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Στη συνάντηση συμμετείχαν Γιώργος Οικονομόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου, ο Παναγιώτης Πολίτης, γραμματέας, και ο Θανάσης Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, συζητώντας με τον δήμαρχο και την αντιπροσωπεία του δήμου τούς ενημέρωσαν ότι εδώ και πολλά χρόνια δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, κάτω από σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες, στην πρώτη γραμμή, για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τις πυρκαγιές. Τόνισαν ότι εργάζονται 24ωρα χωρίς διακοπή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά και στις βάρδιες τους. Δεν έχουν πληρωθεί από τον Απρίλη μέχρι σήμερα, τις αργίες, τα νυχτερινά, τις υπερωρίες και τα οδοιπορικά τους.

Αναφέρθηκαν επίσης στην έλλειψη προσωπικού και την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει 600 πυροσβέστες για την κάλυψη αναγκών των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της κοινοπραξίας «Fraport AE» και των ιδιωτικών αυτοκινητόδρομων. Ανέφεραν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει, όπως οι προηγούμενες, να εμπαίζει τους συμβασιούχους πυροσβέστες και να απορρίπτει το δίκαιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Επέδωσαν στον δήμαρχο έγγραφο του Σωματείου τους, με αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ζήτησαν από τον δήμαρχο να το προωθήσει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Σωματείου ότι το έγγραφό τους θα αποσταλεί άμεσα.

Στη συνέχεια, δόθηκε στους πυροσβέστες η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τις 19 Μάη 2017, που αφορούσε το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας, ενώ ο δήμαρχος τούς ενημέρωσε για την κοινή παρέμβαση των δημάρχων της Αχαΐας στα θέματα της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στους δήμους πλέον έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα των αγροτικών δρόμων, τον καθαρισμό χόρτων, τη συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τις ομάδες εθελοντών. Η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Προστασία - τόνισε - δεν συνοδεύτηκε με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων και προσωπικού.

Η χρηματοδότηση και φέτος ήταν στις 130.000 ευρώ, στα ίδια περυσινά επίπεδα, ενώ οι πιστώσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη τη χώρα είναι μειωμένες κατά 130 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο συγκριτικά με το 2009. Ακόμα και αυτή η ελλιπής χρηματοδότηση φτάνει στους δήμους με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένος χρόνος για την έγκαιρη λήψη μέτρων και τον κατάλληλο σχεδιασμό.

«Εμείς ως δημοτική αρχή» - τόνισε ο δήμαρχος - «διεκδικούμε:

-- Την επαρκή και έγκαιρη εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκληρωμένη προετοιμασία των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης του κράτους, που έχουν μετατεθεί στους δήμους γιατί το χρηματικό ποσό που διατίθεται για την πυροπροστασία είναι πολύ μικρό.

-- Την κάλυψη των οργανικών κενών των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Τη μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών.

-- Την άμεση επαναφορά του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διατέθηκε στα περιφερειακά αεροδρόμια της "Fraport ΑΕ" προς όφελος του επιχειρηματικού ομίλου και όχι των δημοτών μας και των περιουσιών τους.

-- Την κατάργηση του Νόμου 4029/2011, μέσω του οποίου επιχειρείται η συρρίκνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

-- Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασών, με έμφαση στην πρόληψη, στην ανάπτυξη και τη διαχείριση του δασικού πλούτου, προς όφελος του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι έτοιμο το Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιπυρική περίοδο; (2018-07-21 00:00:00.0)
Οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση (2018-05-11 00:00:00.0)
Χαιρετίζει πυροσβέστες και μέλη σωματείων που συμμετείχαν στις ομάδες πυρόσβεσης (2017-08-19 00:00:00.0)
Αφημένα στην τύχη τους τα δάση (2015-05-28 00:00:00.0)
Καθυστερεί η προετοιμασία του (1998-12-17 00:00:00.0)
Καταστροφικές αλλαγές χάριν του κέρδους (1998-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org