Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
«Γρίφος» η συγκρότησή τους με αιτία τις απαιτήσεις των ισχυρών

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προστέθηκε στη λίστα με τους σημαντικούς απόντες του Ευρωμπάσκετ

Eurokinissi

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προστέθηκε στη λίστα με τους σημαντικούς απόντες του Ευρωμπάσκετ
Η αποχώρηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο από την Εθνική ανδρών λίγο πριν από τη συμμετοχή της στους αγώνες του Ευρωμπάσκετ, που ξεκίνησε προχτές, ήταν το γεγονός που επισκίασε τα πάντα στην ομάδα τις τελευταίες μέρες της προετοιμασίας, πριν από την έναρξη της δράσης για τον όμιλο της Φινλανδίας. Μάλιστα, έλαβε μεγαλύτερη βαρύτητα μετά τα όσα ακολούθησαν την ανακοίνωση από τον παίκτη ότι αποχωρεί λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Από τη μια, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) υποστήριξε ότι η μη συμμετοχή του παίκτη ήταν συνέπεια των πιέσεων που του ασκήθηκαν από την ομάδα του, τους Μιλγουόκι Μπακς, και το ΝΒΑ, προκειμένου να προστατευτεί ενόψει της αγωνιστικής σεζόν. Από την άλλη, Μπακς και ΝΒΑ κατηγόρησαν την ΕΟΚ για «θεωρίες συνωμοσίας», υποστηρίζοντας ότι ο παίκτης είχε όντως σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού, αμφισβητώντας ευθέως τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί στο ξεκίνημα της προετοιμασίας της Εθνικής.

Οι λογικές του «περιουσιακού στοιχείου»...

Οπως και να έχει, το σίγουρο είναι πως το γεγονός που στιγμάτισε την προετοιμασία της Εθνικής Ελλάδας δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τη χώρα μας. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις σε αρκετές ομάδες, έστω λιγότερο περιπετειώδεις, όπου παίκτες, αγωνιζόμενοι κυρίως στο ΝΒΑ αλλά ακόμα και σε ομάδες που πρωταγωνιστούν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, που με τον έναν ή άλλον τρόπο επιλέγουν την απουσία από τις υποχρεώσεις με το εθνικό συγκρότημα. Με κυριότερο λόγο την προσπάθεια της ομάδας να προστατέψει τον παίκτη, τον οποίο θεωρεί περιουσιακό της στοιχείο, απ' ό,τι συνεπάγεται μια συμμετοχή στις υποχρεώσεις με την Εθνική, π.χ. τραυματισμοί, κόπωση κ.τ.λ. Μάλιστα, ιδιαίτερα για τους λεγόμενους πρωτοκλασάτους παίκτες, όπου ο τζίρος που... χορεύει γύρω από το όνομά τους είναι τεράστιος (πανάκριβα συμβόλαια, χορηγοί κ.τ.λ.), τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα πιεστικά. Παρά τους συγκεκριμένους όρους στα συμβόλαια και γενικότερα τους κανονισμούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ για τη συμμετοχή στο εθνικό συγκρότημα, δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, όπως το Ευρωμπάσκετ, το Κύπελλο Αμερικής, δεν κάθονται και πολύ καλά στο... στομάχι των ομάδων του ΝΒΑ που χρησιμοποιούν παίκτες εκτός ΗΠΑ, με συνέπεια σε αυτά να υπάρχουν πάντα πολλές απουσίες.

...και αυτές της προστασίας του «προϊόντος»

Με ...γρίφο θα μοιάζει πλέον η συγκρότηση των Εθνικών ομάδων

Eurokinissi

Με ...γρίφο θα μοιάζει πλέον η συγκρότηση των Εθνικών ομάδων
Η κόντρα του ΝΒΑ και σε πολλές περιπτώσεις των ισχυρών ευρωπαϊκών ομάδων με τις Εθνικές Ομοσπονδίες και τη FIBA ειδικά για το θέμα της στελέχωσης των Εθνικών ομάδων τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει φουντώσει. Από τη μια, το μεγάλο άνοιγμα του αμερικανικού επαγγελματικού μπάσκετ προς τους Ευρωπαίους παίκτες και, από την άλλη, η άνοδος της δημοτικότητας της Ευρωλίγκας είναι βασικές παράμετροι που προκαλούν ρωγμές στις παραδοσιακές λογικές που συνόδευαν τη συμμετοχή στην Εθνική. Ετσι, με βάση τις αντιλήψεις που επικρατούν στο σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, η προστασία με κάθε τρόπο του «προϊόντος» και φυσικά όσων πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξή του (παικτών), με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην εμπορική του αξία και τα κέρδη, είναι αυτό που κυριαρχεί. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν διοργανώσεις όπως το ΝΒΑ και η Ευρωλίγκα βρίσκονται ιδιαίτερα ψηλά στη λίστα με τα πλέον κερδοφόρα (ιδιαίτερα το πρώτο) αθλητικά «προϊόντα».

Εθνικές ομάδες ειδικών αποστολών

Το πού έχουν οδηγηθεί πλέον τα πράγματα φαίνεται και από αυτό που αναμένεται να ακολουθήσει τη σεζόν μετά την απόφαση της FIBA να επαναφέρει τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων για τις διεθνείς διοργανώσεις (Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ). Μια απόφαση στην οποία δήλωσαν κάθετα αντίθετες οι ομάδες του ΝΒΑ και ισχυροί ευρωπαϊκοί σύλλογοι, που θα έβλεπαν εν μέσω της σεζόν να χάνουν για αρκετές μέρες αρκετούς από τους διεθνείς τους παίκτες. Ειδικά μάλιστα για την Ευρωλίγκα η απόφαση εγκυμονούσε τον κίνδυνο διακοπής της διοργάνωσης. Ετσι, ΝΒΑ και ισχυρές ομάδες αρνήθηκαν κατηγορηματικά να... συμβάλουν στο νέο εγχείρημα της FIBA κρατώντας τους διεθνείς παίκτες εκτός Εθνικών ομάδων. Συνεπώς, η νέα πραγματικότητα θα θέλει άλλη Εθνική ομάδα να είναι αυτή που παλεύει για την πρόκριση και άλλη τελικά να παρουσιάζεται στην τελική φάση της διοργάνωσης. Κάτι που αναμένεται να συμβεί ιδιαίτερα σύντομα αφού σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες, στα μέσα του Νοέμβρη, θα ξεκινήσουν τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων για το Μουντομπάσκετ 2019. Ετσι, πλέον, η συγκρότηση μιας Εθνικής ομάδας θα θυμίζει παζλ. Αρκετές ήταν λοιπόν οι Εθνικές Ομοσπονδίες που, ήδη ακόμα πριν από τους αγώνες του Ευρωμπάσκετ, πονοκεφάλιαζαν για την κατάρτιση της ομάδας που θα κληθεί να μετάσχει στα προκριματικά του Νοέμβρη.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ