Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
«Πανηγύρια» για τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές

Αστικά ΜΜΕ εντοπίζουν πολλές «καινοτομίες» και η MEDEF μιλά για «προσαρμογή» στην «καθημερινότητα των εταιρειών»

Η Γαλλία επιβεβαιώνει ότι στο στόχαστρο των εργατικών αγώνων πρέπει να μπει συνολικά η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, όχι ο ένας ή ο άλλος εκπρόσωπός του (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση σιδηροδρομικών)

Associated Press

Η Γαλλία επιβεβαιώνει ότι στο στόχαστρο των εργατικών αγώνων πρέπει να μπει συνολικά η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, όχι ο ένας ή ο άλλος εκπρόσωπός του (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση σιδηροδρομικών)
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Μεταρρύθμιση του Κώδικα Εργασίας: αμέτρητες νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος χτεσινής ανάλυσης στην οικονομική εφημερίδα «Λα Τριμπιούν», για τις νέες μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε προχτές ότι θα προωθήσει.

Το κείμενο μιλούσε από μόνο του: «Νέοι τύποι (εργασιακών) συμβάσεων "απλοποιημένων" για τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας. Εφεύρεση της "συλλογικής διάρρηξης των συμβάσεων". Πιθανότητα κατάληξης συμβάσεων χωρίς τα συνδικάτα... Τα διατάγματα που πρόκειται να αναμορφώσουν τον Κώδικα Εργασίας αφθονούν σε καινοτομίες».

Το δημοσίευμα ξεχωρίζει ως βασικά οφέλη από τις νέες ανατροπές τα περιθώρια για συμβάσεις που «δεν θα συμμορφώνονται» σχετικά με το χώρο εργασίας, αλλά και τα περιθώρια για «αμοιβές πιο εύκολο να διαπραγματευτούν».

Αλλωστε, η ικανοποίηση της εργοδοσίας αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων MEDEF Πιερ Γκατάζ, που χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «μια πρώτη φάση στη διαμόρφωση ενός εργατικού δικαίου προσαρμοσμένου με την πραγματική καθημερινότητα των εταιρειών», εννοώντας φυσικά τις σημερινές ανάγκες ανάκαμψης των κερδών του γαλλικού κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν προχτές η υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό και ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, προβλέπουν τη διευκόλυνση των απολύσεων, νέο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), νέα περιθώρια για «ευέλικτες» διαπραγματεύσεις με τους όρους που απαιτεί η επιχειρηματική κερδοφορία κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ