Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Στάχτη στα μάτια» ενώ εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση

Το κάλπικο «αφήγημα» της... «στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας» στηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητήθηκε στο χτεσινό ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη
Το κάλπικο «αφήγημα» της... «στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας» στηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητήθηκε στο χτεσινό ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη
Το απατηλό «αφήγημα» ότι στόχος της πολιτικής της είναι «η υποστήριξη των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας» επιχειρεί να λανσάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ώρα που ετοιμάζεται να προωθήσει το νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Σε αυτήν την προπαγανδιστική επιχείρηση αξιοποιείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης να αναφέρει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Εργασίας για το ίδιο θέμα την περασμένη Τρίτη.

Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», με πιο χαρακτηριστικό την επιβολή πρόσθετων εμποδίων στο δικαίωμα της απεργίας και συνολικότερα στη συνδικαλιστική δράση, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ισχυρίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση προωθούνται ρυθμίσεις που «δεν αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα, αλλά ρυθμίσεις που απαντούν σε πάγια αιτήματα της κοινωνίας».

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αναφέρονται στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, στην προστασία της μητρότητας, στην αναπηρία και σε ασφαλιστικά ζητήματα.

Παρότι η παρουσίαση των προβλέψεων του νομοσχεδίου παραμένει πολύ ασαφής, αποτελεί σε κάθε περίπτωση εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους το γεγονός ότι για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας γίνεται λόγος για εισαγωγή ρυθμίσεων με τις οποίες «θωρακίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας», όταν συνολικά η εργατική νομοθεσία αλλάζει διαρκώς προς το αντιδραστικότερο από τη σημερινή κυβέρνηση και τους προκατόχους της!

Αντίστοιχα, γίνεται μεν λόγος για «επέκταση της προστασίας που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας», ωστόσο στην πραγματικότητα η προστασία αυτή έχει καταντήσει κενό γράμμα αφού και οι στοιχειώδεις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος, γίνεται λόγος για «καίριες ρυθμίσεις που προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία», την ίδια ώρα που τα ΑμεΑ έρχονται αντιμέτωπα με το «σφαγείο» των ΚΕΠΑ και ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για ακόμα αντιδραστικότερες αλλαγές στις παροχές αναπηρίας, με κριτήρια που οδηγούν στη μείωση ή και κατάργησή τους.

Ακόμα, αφού πρώτα σημειώνει ότι το νομοσχέδιο εισάγει «ρυθμίσεις για την πληρέστερη εφαρμογή των διατάξεων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», δηλαδή των νόμων - λαιμητόμων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για ρυθμίσεις που «επιλύουν χρόνια προβλήματα» των ασφαλισμένων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι καταργείται η υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων «να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο λόγω της εγγραφής τους σε ΤΕΕ και δικηγορικούς συλλόγους (...) Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις ΔΟΥ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί». Αν και η ρύθμιση φαίνεται να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να μην καταβάλλουν εισφορές ο άνεργος μηχανικός και ο άνεργος δικηγόρος, ωστόσο διατηρεί άθικτο το γεγονός ότι ο χρόνος ανεργίας δεν μετρά ως συντάξιμος χρόνος, όπως θα έπρεπε να μετρά για όλους τους ανέργους όλων των κλάδων. Παράλληλα, η ρύθμιση θρέφει τη «μαύρη» εργασία, καθώς οι ανασφάλιστοι μηχανικοί και δικηγόροι θα είναι φθηνότεροι και άρα πιο «ελκυστικοί» για τους εργοδότες.

«Ποινές» στους δημόσιους υπαλλήλους που αντιδρούν στην «αξιολόγηση»

Στην τιμωρία όσων δημοσίων υπαλλήλων αρνούνται να συμμετέχουν στην αντιδραστική διαδικασία της «αξιολόγησης» προσανατολίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με «διαρροές» της σε μέσα ενημέρωσης. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις γενικευμένες μέχρι τώρα αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν αχρηστέψει και αυτή τη διαδικασία «αξιολόγησης», όπως και αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης, αφού πάνω από το 90% των εργαζομένων απέχει από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης».

Οπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, αναμένεται να φέρει τροπολογία την επόμενη βδομάδα στη Βουλή που θα προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να «αξιολογηθούν» δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις κρίσεις για προαγωγές ούτε θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να αιτηθούν τη μετάταξή τους.

Κεντρικό κριτήριο στη σημερινή διαδικασία «αξιολόγησης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προκατόχων της, είναι το κατά πόσο εργαζόμενοι και υπηρεσίες υλοποιούν αποτελεσματικά τις κατευθύνσεις του θεσμικού πλαισίου που επιβάλλει την καλύτερη και ταχύτερη προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ